Warmteprogramma Woerden 2025

Dit warmteprogramma is een plan van de gemeente Woerden voor de warmtetransitie tussen 2025 en 2035. De gemeente heeft dit plan gemaakt tussen november 2024 en juni 2025.

Het gaat in de warmtevisie dus niet alleen om woningen, maar ook om bedrijfspanden, scholen en kerken. Grote panden verbruiken vaak meer gas. Daar is dus veel op te besparen.

Waarom dit plan?

De warmtetransitie is de overstap naar verwarming zonder aardgas. De nadelen van aardgas worden steeds duidelijker en er zijn verschillende redenen om over te stappen naar verwarming zonder aardgas. In het Klimaatakkoord zijn afspraken gemaakt om de uitstoot van broeikasgassen sterk terug te dringen om zo de effecten van klimaatverandering te beperken. Verwarmen zonder aardgas draagt bij aan het verminderen van deze uitstoot. Verder leidde het winnen van aardgas in de provincie Groningen tot ernstige aardbevingen. Ook zijn we voor de levering grotendeels afhankelijk van landen waar we liever niet afhankelijk van zijn. Om die afhankelijkheid te verminderen en ook in de toekomst zekerheid over energie te hebben is het goed het gebruik van aardgas terug te dringen. Ook zijn de kosten voor het gebruik van aardgas de laatste jaren flink gestegen.  

Verwarmen zonder aardgas kan ons dus helpen om het klimaat te beschermen en grip te krijgen op onze energie en energierekening. Daarnaast woont het vaak comfortabeler. Alle gemeenten in Nederland maken daarom plannen voor de warmtetransitie. In Woerden zijn we hier al druk mee bezig. Dit warmteprogramma is de nieuwe versie en de vervanger van de Warmtevisie uit 2021.

De warmtevisie inzien

De Warmtevisie kunt u opvragen via een mail aan duurzaam@woerden.nl. In het warmteprogramma staan de plannen voor de komende tien jaar.

Actielijnen

We willen in 2030 dat we 25% minder aardgas gebruiken, dat er 3.500 aardgasvrije gebouwen zijn en dat er 23.000 gebouwen zijn met een energielabel B of beter. In 2035 gaat het om 50% minder aardgas, 12.000 aardgasvrije gebouwen en 29.000 gebouwen met een energielabel B of beter. Om dat te bereiken, hebben we twee actielijnen.

Actielijn 1: Uitvoeringsplannen per buurt

Als we in een buurt kansen zien om samen met inwoners en andere belanghebbenden aan de slag te gaan om een buurt aardgasvrij te maken, dan stellen we voor die buurt een uitvoeringsplan op. In dat plan staat: 

  • Hoe we de buurt zonder aardgas kunnen verwarmen. 
  • Wat dat betekent voor mensen die er wonen en werken. 
  • Hoe de gemeente en andere partners inwoners en ondernemers helpen. 

We willen in de komende tien jaar een uitvoeringsplan opstellen voor deze zes buurten:

  • Molenvliet - verkenning 2025
  • Bedrijventerrein Barnwoutswaarder - verkenning 2026
  • Snel & Polanen, Waterrijk bedrijventerrein Polanen - verkenning 2026
  • Middelland-Zuid - verkenning 2027
  • Bedrijventerrein Honthorst - verkenning 2029
  • Staatsliedenkwartier - verkenning 2031

Misschien stoppen we in deze buurten al eerder dan 2050 met aardgas. Dat doen we alleen als het kan en niet te duur is. We praten hier goed over met de mensen in de buurt.

Actielijn 2: Gemeentebrede verduurzaming

In de hele gemeente zijn er mensen die zelf of samen met hun buren hun huis willen verduurzamen. Bijvoorbeeld door te isoleren of samen met de buren warmte uit de grond te halen. De gemeente helpt daarbij. Dat doen we bijvoorbeeld met informatie en subsidies. 

Wat betekent dit voor u?

Woont of werkt u in een van de buurten op de kaart? Dan maken we in de komende jaren ook plannen met uw buurt. U hoort daar later nog meer over. In de tussentijd is het altijd goed om energie te besparen, bijvoorbeeld door te isoleren of een hybride warmtepomp te nemen. We raden u aan om nog even te wachten met grotere veranderingen zoals een warmtepomp. Misschien kunnen wij u namelijk iets beters aanbieden.

Andere buurten

Woont of werkt u niet in een van de buurten? Dan maken we nu nog geen plannen voor uw buurt. U kunt wel zelf al dingen doen om minder energie te gebruiken. Bijvoorbeeld isoleren of een warmtepomp gebruiken. De gemeente kan u hierbij helpen. Op de website van het gemeentelijk energieloket vindt u meer informatie over wat u kan doen en hoe we helpen. 

Hoe verder?

We gaan de komende jaren samen met inwoners, ondernemers, partnerorganisaties en andere belanghebbenden aan de slag met dit plan. Over vijf jaar maken we een nieuw warmteprogramma, om de voortgang te bewaken en nieuwe ontwikkelingen mee te nemen. Op deze manier werken we stap voor stap aan een Woerden zonder aardgas.

Denk mee

Per 13 juni ligt het warmteprogramma voor een periode van 6 weken ter inzage. Zie denkmee.woerden.nl hoe u een zienswijze kunt indienen.

Meer weten?

Heeft u vragen over de warmtevisie? Mail naar duurzaam@woerden.nl.