Aardgasvrij verwarmen

De meeste gebouweigenaren in onze gemeente zullen zelf een oplossing moeten zoeken om aardgasvrij te wonen. Want op veel plekken is een oplossing voor de hele buurt, zoals een warmtenet, niet haalbaar.

Waar komt een warmtenet?

Dat is nog niet zeker. Alleen in Molenvliet en Snel en Polanen lijkt een warmtenet mogelijk. Daar gaat de gemeente dat onderzoeken. In de rest van Woerden, Harmelen, Kamerik en Zegveld zullen gebouweigenaren dus zelf een oplossing moeten zoeken. Zie: Onderzoek naar warmtenet in Molenvliet en Snel en Polanen

Oplossing per huis of gebouw

Voor de meeste gebouwen is (betere) isolatie en een warmtepomp de meest haalbare en betaalbare oplossing. Er zijn ook andere mogelijkheden, zoals verwarmen met infraroodpanelen. Over het algemeen geldt: hoe beter de isolatie van uw gebouw, hoe meer er mogelijk is. 

Uw energielabel geeft informatie over de staat van uw huis. Ook een energieadviseur kan u hierbij helpen. Op Jouw Huis Slimmer vindt u de woningplanner. Hiermee kunt u online advies krijgen.

Oplossing per huizenblok

In een appartementencomplex met een Vereniging van Eigenaren (VvE) kunt u meestal niet zelf beslissen over de oplossing. Deze raakt namelijk bijna altijd de schil van het gebouw. Die valt onder de verantwoordelijkheid van de hele VvE. U gaat dus samen met de andere eigenaren op zoek naar een oplossing. Soms is een warmte-koude-opslag onder de grond een goede oplossing. Hierbij wordt in de zomer de warmte uit het gebouw opgeslagen, om in de winter het gebouw mee te verwarmen.

Ook in rijtjeshuizen is een oplossing samen met een paar andere huizen soms mogelijk. Ook dat vraagt overleg met uw buren. 

Waar kunt u terecht voor meer informatie?

Op ons energieloket Jouw Huis Slimmer vindt u meer informatie over wonen zonder aardgas. De vrijwilligers van de Duurzaamheidswinkel helpen u ook graag op weg. Deze winkel vindt u in het centrum van Woerden.
Heeft u vragen aan de gemeente? Dan kunt u mailen naar duurzaam@woerden.nl

Isolatiemogelijkheden per bouwperiode

Wat er mogelijk is om de isolatie van uw huis te verbeteren, hangt af van de manier waarop uw huis gebouwd is. Hiervoor is de bouwperiode belangrijk. Over het algemeen geldt: hoe nieuwer uw huis, hoe minder u nog hoeft te doen om uw huis goed te isoleren. En hoe sneller een (hybride) warmtepomp dus mogelijk is.

Let op: de informatie hieronder geeft alleen een algemeen beeld. Maar niet ieder huis is hetzelfde. U kunt een energieadviseur met u mee laten kijken naar uw huis. Zo weet u precies wat voor úw huis de beste oplossing is. De gemeente heeft subsidie voor energieadvies.

Tot 1930

Woningen van voor 1930 hebben vaak geen spouwmuur. Het plaatsen van voorzetwanden of een voorzetgevel is daardoor meestal noodzakelijk. Verder is het dichtmaken van kieren een belangrijke stap. Voor monumentale gebouwen is speciaal dun isolatieglas op de markt. In een oudere woning zijn vaak meer maatregelen nodig om te kunnen verwarmen met een (hybride) warmtepomp.

1930 –1965 

Als de spouw van deze woningen breed genoeg is, is het vullen van spouwmuren hier vaak mogelijk. Kozijnen voorzien van isolatieglas en het dichten van kieren is een belangrijke stap. Ook vloer en plafond moeten worden geïsoleerd. Een ventilatiesysteem is aan te brengen in de houten vloerconstructie of op zolder. In een oudere woning zijn vaak meer maatregelen nodig om te kunnen verwarmen met een (hybride) warmtepomp.

1965 –1975  

In deze woningen zijn spouwmuren, vloer en plafond of dak vaak goed te isoleren. Ook is isolatieglas plaatsen belangrijk. Daarna zijn woningen geschikt voor een (hybride) warmtepomp. Ventilatie is vaak een uitdaging. Ventilatiesystemen met warmteterugwinning zijn per ruimte te plaatsen. 

1975 – 1991

In principe zijn deze woningen goed te isoleren, zeker als er een brede spouw is toegepast. Isolatieglas (triple) is een belangrijke stap voor comfort en energiebesparing. Daarna zijn woningen geschikt voor een (hybride) warmtepomp.

1991 – 2005

In deze woning is weinig extra isolatie nodig om een elektrische warmtepomp of een ander lage-temperatuur systeem mogelijk te maken. 

2005 – 2020

Deze woningen zijn al uitstekend geïsoleerd. Ze zijn goed te verwarmen met een elektrische warmtepomp en/of infraroodpanelen.

na 2020 

Nieuwbouw wordt al gasvrij en bijna energieneutraal gebouwd.