Jubileumboom geplant op schoolplein Minkema College

Het Minkema College is al meer dan 100 jaar een begrip in Woerden. Voor dit jubileum kreeg de school in 2019 een boom cadeau van de gemeente. Een cadeau dat leeft en groeit, waar de buurt naar kan kijken en waar leerlingen onder kunnen zitten. Een cadeau dat 100 jaar oud kan worden!

In 2021 hebben leerlingen van het Technasium – met het vak Onderzoek en Ontwerpen – uitgezocht welke boomsoort geschikt is voor het schoolplein. Ze hebben bodemmonsters onderzocht en geleerd wat een boom nodig heeft om te groeien. Samen met de wensen en eisen van de school is de keuze gevallen op een Tulpenboom (Liriodendron tulipifera). Deze bijzondere boom krijgt gele tulpvormige bloemen en ook in de blaadjes kun je de vorm van een tulp herkennen. In de herfst kleuren de bladeren opvallend geel.

Na een periode van overleg en voorbereiding met de gemeente is de boom op 25 januari geplant op het schoolplein van de locatie aan de Steinhagenseweg. Dit met hulp van de leerlingenraad en enkele technasiumleerlingen. “We kijken uit naar een levendig, kleurrijk plein waardoor de pret al begint voordat je de school binnen loopt”, aldus de leerlingen. Het terrein is eigendom van de gemeente en de gemeente zorgt daarom ook voor het onderhoud van de boom. Andere plannen voor het plein zijn bijvoorbeeld een voetbalcourt, zodat de leerlingen buiten lekker actief bezig kunnen zijn. Bijkletsen kan straks ook op houten zitbanken rondom de boom en er worden nog plantvakken ingericht om de omgeving groener te maken.

Gezonde groeiplaats
Deze week zagen we dat het planten van een boom meer is dan een gat graven en planten alleen. Om een boom gezond oud te laten worden, is een voedzame, goed doorwortelbare bodem nodig. De ondergrond van het schoolplein is daar verre van. Daarom is eerst een vlak van ongeveer 35 vierkante meter en 1 meter diep ingericht als groeiplaats. De boom is ondersteund met boompalen en de komende 3 jaar verzorgt de groene combinatie ‘TreeMark Woerden’ de nazorg. Zij zorgen onder andere voor de watergift zodat de jonge boom goed aanslaat. Met de ontwikkeling van bodemleven in de voedzame bomengrond zal de natuurlijke kringloop in beweging komen en zien we de boom hopelijk lang en gelukkig leven!