Wat is klimaatadaptatie?

Het klimaat verandert. We krijgen vaker te maken met hevige regenbuien, extreme hitte en langdurige perioden van droogte. Met klimaatadaptatie passen we ons hierop aan en beperken we de schade.

In 2050 moeten we van het Rijk voorbereid zijn op deze weersextremen. We bereiden de gemeente voor op 4 belangrijke thema's:

  • Wateroverlast
  • Droogte
  • Hitte(stress)
  • Overstroming

Klimaatadaptatie is het voorbereiden van de omgeving op de verandering van het klimaat, zodat dit later voor zo min mogelijk problemen zorgt.

Wateroverlast

Nederland staat erom bekend dat het vaak regent. Door de klimaatverandering verandert dit patroon. We krijgen buien waarbij het heel hard regent in een korte tijd. Het riool kan al dat water niet in een keer afvoeren. Daardoor blijft er water op straat staan en kan het water uit tunnels niet snel genoeg weg. In het ergste geval loopt het water bij inwoners de voordeur binnen of uit het toilet en kunnen hulpdiensten niet over straat.

Droogte

Als er voor een langere periode te weinig regen valt, zakt de veenbodem in de gemeente Woerden sneller. En dus ook de openbare ruimte. Dat betekent dat inwoners hun tuinen vaker moeten ophogen en dat de gemeente vaker de weg en het riool moet ophogen. Te weinig regen zorgt ook voor problemen aan bomen, planten en ander groen. Zo zie je vaak dat het gras geel wordt.

Hitte(stress)

De negatieve effecten van een hete periode merkt u vooral in gebieden waar veel gebouwd is: woonwijken, bedrijventerreinen en de binnenstad. Deze omgevingen, die u herkent door veel gebouwen, asfalt en stenen, houden de warmte in de stad. U slaapt 's nachts minder lekker en overdag kunt u zich minder goed concentreren door de hitte.
Er zijn ook dingen u niet direct ziet of voelt. Bijvoorbeeld dat de kans op een dijkdoorbraak groter wordt of dat er minder soorten planten en dieren zijn.

We merken nu al dat dit gevolgen heeft op Woerden en haar kernen. Bij het ontwerpen van de woonwijken en de binnenstad is namelijk geen rekening gehouden met een veranderend klimaat. We zijn, zoals dat genoemd wordt, niet klimaatbestendig. Er is bijvoorbeeld niet genoeg ruimte voor water tijdens zo'n piekbui of niet genoeg natuurlijke schaduw als het heel heet is (door te weinig bomen).