Wat doet de gemeente tegen bodemdaling?

In de gemeente Woerden gebeurt al een hele hoop! Bij iedere ontwikkeling kijken we naar de samenstelling van de grond. Als blijkt dat de bodem niet sterk genoeg is, doen we onderzoek naar wat de beste techniek is.

Een techniek die lang meegaat, zodat we zo min mogelijk uw straat open hoeven te maken. Gebruikte technieken zijn bijvoorbeeld: 

  • Een laag piepschuim onder de weg 
  • Een betonconstructie, zoals in de Kanis

Zie: Uitbreiding en monitoring van proefvakken

Regiodeal Bodemdaling Groene Hart

In de Regiodeal Bodemdaling Groene Hart werken onder andere de gemeenten Alphen aan den Rijn, Gouda en Woerden samen om meer kennis op te doen over bodemdaling. Er worden onder andere proeven gedaan om te kijken hoe lang piepschuim in de bodem kan blijven zitten. Ook wordt er onderzoek gedaan naar andere duurzame keuzes in plaats van piepschuim. Op verschillende manier informeert de gemeente Woerden de inwoners over al deze projecten. Dat doen we onder andere met de ‘Woerden zakt door-kubus’ en de Expositie ‘Bodemdaling in het Groene Hart’. Kijk voor meer informatie over wat u zelf kunt doen tegen bodemdaling op Bodemdaling de Baas.

Onderzoek drijvend bouwen

De gemeente heeft onderzoek gedaan naar drijvend bouwen in veenweidegebied. De resultaten van dit onderzoek staan in het rapport 'Veenetië - Een onderzoek naar de haalbaarheid van drijvend bouwen in veenweidegebied'.

Expositie ‘Bodemdaling in het Groene Hart (Mobiel Informatiecentrum)

De gemeente vindt het belangrijk dat inwoners en bedrijven weten dat bodemdaling voor problemen zorgt. De expositie ‘Bodemdaling in het Groene Hart’ is een tiny house dat de geschiedenis, het nu en de toekomst van bodemdaling zicht- en tastbaar maakt. Het informatiecentrum wordt ook wel het Natte Teelthuisje genoemd. Het Natte Teelthuisje dankt zijn naam aan de materialen Lisdodde en zwarte Els, waar het huisje deels van is gemaakt. Lisdodde en zwarte Els zijn gewassen die goed groeien op de natte veenbodem en in de toekomst in veenweidegebied verbouwd zouden kunnen worden. De expositie geeft bezoekers op een speelse en visuele manier informatie over bodemdaling in het Groene Hart. Denk aan de effecten van bodemdaling en maatregelen om beter om te gaan met bodemdaling. De expositie heeft een vaste standplaats bij het Veenweide Informatie Centrum. Het Natte Teelthuisje komt op verschillende plekken in het Groene Hart te staan.

Contact

Heeft u interesse om de reizende expositie bij uw organisatie te plaatsen? 

  • Mail naar dijk.m@woerden.nl.
  • Of bel naar 14-0348 en vraag naar Martine van Dijk.

Restzettingseis

De gemeente werkt met een afgesproken restzettingseis. Een restzettingseis geeft aan hoeveel centimeter de grond maximaal nog mag zakken in een afgesproken periode als de grond gestort is. Ontwikkelaars en aannemers moeten zich daarom houden aan een restzettingseis. Om hier aan te voldoen moet je anders bouwen of lichtgewicht technieken gebruiken.