Vernieuwen riool en straat Nieuwendijk
Het gedeelte van de Nieuwendijk in Woerden (van de Ridderstaat tot ’s-Gravensloot) wordt opgeknapt. Er komt een nieuw riool. De stoep en de weg worden vernieuwd en er komt groen in de straat.
Wat gaat er gebeuren?
Het bestaande riool is verouderd. In dit riool komen het afvalwater (vuilwater) en het regenwater (schoonwater) in één rioolbuis uit. Hiervoor in de plaats komt een gescheiden riool. Voor het vervangen van het riool moet de straat open. Met het openmaken van de straat worden ook de stoep, de parkeerplaatsen, de weg, straatverlichting (lantaarnpalen) en het groen aangepakt.
In een deel van de Nieuwendijk en de Ridderstraat ligt een persleiding van het waterschap (Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden). Een persleiding zorgt voor het vervoer van afvalwater uit het rioolstelsel naar de rioolwaterzuiveringsinstallaties. In overleg met het waterschap wordt de persleiding in de Nieuwendijk niet verwijderd, maar verlegd naar het midden van de rijbaan. In de Ridderstraat blijft de persleiding liggen. Hier wordt niet gewerkt.
Werkzaamheden Stedin
Na onze werkzaamheden gaat Stedin aan de slag met het vervangen van de laagspanningskabel in dit deel van de Nieuwendijk. Dit doen zij om de capaciteit van het elektriciteitsnetwerk te vergroten. We hebben meerdere gesprekken gevoerd met Stedin, om de werkzaamheden voor die van de gemeente uit te laten voeren. Maar dit past helaas niet in de planning van Stedin. Dit betekent dat de stoep na de werkzaamheden nog een keer open gaat. De gemeente en Stedin zien erop toe dat de stoep weer in nette staat wordt achtergelaten. U ontvangt van Stedin meer informatie over de werkzaamheden die zij gaan uitvoeren.
Definitief ontwerp
Van de inrichting van dit deel van de Nieuwendijk met de stoep, de parkeerplaatsen, de weg en de bomen is een tekening gemaakt. Ook is de ondergrond meegenomen met het gescheiden riool, de persleiding en de duikers (onderdoorgang om water met elkaar te verbinden) in het projectgebied. De tekening is een definitief ontwerp. Het definitief ontwerp wordt aangehouden voor de uitvoering.
Bekijk het definitief ontwerp of lees hieronder de beschrijving.
Beschrijving definitief ontwerp
- Aan allebei de kanten van de straat komt een stoep van ongeveer 2,00 meter breed (deze breedte is met stoepband van ongeveer 15 centimeter). De stoep bestaat uit nieuwe betontegels.
- Aan allebei de kanten van de straat komen er parkeerstroken van ongeveer 2,00 meter breed. De parkeerstroken bestaan uit nieuwe gebakken klinkers (straatbaksteen).
- In het midden van de straat komt een weg van ongeveer 3,50 meter breed (net zo breed als de weg nu ongeveer is). De weg bestaat uit nieuwe gebakken klinkers.
- De lantaarnpalen aan allebei de kanten van de straat worden vervangen door LED-verlichting en komen op ongeveer dezelfde plek terug als deze nu ook staan. Op de meeste plekken komen de lantaarnpalen in de stoep te staan (niet aan de kant van de erfgrenzen, maar aan de kant van de parkeerstroken/weg).
- Aan allebei de kanten van de straat komen nieuwe bomen. Op de tekening is aangegeven welke bomen er komen.
- In het midden van de weg, onder de grond, komt een gescheiden riool (voor afval- en regenwater) en een nieuwe persleiding.
- In het projectgebied worden twee duikers vervangen.
- De bestaande inritten komen in de nieuwe situatie terug. Er is gekeken naar voldoende ruimte voor in- en uitrijden.
Toestemming vervangen ontstoppingsputje
Om te zorgen voor een goede aansluiting van de woningen op het nieuw gescheiden riool plaatsen wij een ontstoppingsputje in de voortuinen bij de woningen in het projectgebied. Hiermee kan een verstopping in het riool opgelost worden. De ontstoppingsputjes zitten net over de erfgrens in de (voor)tuinen. De aannemer moet hiervoor een stukje in de (voor)tuin werken. Wij hebben daarom van de eigenaren van de woningen toestemming nodig. Na het plaatsen van het ontstoppingsputje maakt de aannemer dit stukje van de tuin weer netjes en zorgt voor een aansluiting met de nieuwe stoep.
Bouwkundige vooropname
De aannemer probeert het werk zo goed mogelijk uit te voeren, zonder dat er schade ontstaat aan de woningen. Als er tijdens de werkzaamheden toch veranderingen optreden aan de gevel, kunnen wij de bewoners beter helpen als er een bouwkundige vooropname is gemaakt. In opdracht van de gemeente wordt er daarom door een onafhankelijk bureau (QuattroExpertise) een bouwkundige vooropname uitgevoerd van de woningen die direct grenzen aan het projectgebied.
Bomen
Er komen 14 nieuwe bomen in de straat. Op het definitief ontwerp staan de verschillende soorten bomen die er komen. De drie bestaande bomen in het projectgebied blijven staan.
Boomspiegels
In november vorig jaar is er een bijeenkomst geweest voor de bewoners die zich hebben aangemeld voor het adopteren van een boomspiegel (het stukje grond rondom de stam van een boom). Er zijn genoeg bewoners die een boomspiegel willen adopteren. Als de planning van de aannemer bekend is, ontvangen deze bewoners de overeenkomst voor het adopteren van de boomspiegels.
Parkeren
Er komen parkeerstroken. Er komen ongeveer evenveel meters terug aan parkeren als er nu ook zijn. Aan de Nieuwendijk zijn er bewoners die een inrit hebben. We vragen de bewoners om hier ook gebruik van te maken voor het parkeren van hun auto.
Overhangend groen
Er is op plekken in de Nieuwendijk sprake van groen dat van de eigen voortuin over de openbare ruimte heen is gegroeid. Wij willen aan de bewoners vragen om dit overhangend groen zelf terug te brengen tot aan de erfgrens, voordat er gestart wordt met de uitvoering van de werkzaamheden. Als de bewoners dit niet zelf doen, verwijdert de aannemer het overhangend groen voor de uitvoering van het werk. De gemeente en de aannemer zijn niet aansprakelijk voor de eventuele gevolgen hiervan voor het groen in de eigen voortuin.
Klimaatbestendige omgeving
De straat wordt klimaatbestendiger gemaakt door meer groen (bomen) te plaatsen in de straat. Het asfalt wordt vervangen door bakstenen. Het regenwater kan hierdoor beter in de grond zakken. Daarnaast krijgen we voor het regenwater een infiltratie- en transportriool. Dit is een rioolbuis met gaatjes, waardoor het regenwater ook de grond in kan zakken.
Afkoppelen regenpijp
Wilt u bijdragen aan een klimaatbestendige omgeving? Dan kunt u uw regenpijp laten afkoppelen door de gemeente tijdens de uitvoering van deze werkzaamheden door een e-mail te sturen naar: klimaatbestendig@woerden.nl.
Wilt u zelf uw regenpijp afkoppelen? Zie: Afkoppelen regenpijp
Voorlopige planning
- Aanbesteden werk: april 2025
- Informatieavond met de aannemer over planning en werkzaamheden: mei 2025
- Start uitvoering: mei of juni 2025
Dit is een voorlopige planning. Er kunnen nog aanpassingen komen op deze planning.
Meer informatie
Heeft u vragen? Stuur een e-mail naar nieuwendijk@woerden.nl of bel naar 14 0348 en vraag naar de omgevingsmanager Lisette Brekelmans.