Natuurvriendelijk maaien
Op steeds meer plekken in de gemeente worden de bermen natuurvriendelijk beheerd. Dat betekent dat we niet alle bermen en gazons strak en kort maaien. Dat doen we omdat het beter is voor de natuur. En daardoor ook voor de mens. Soms ziet groen er anders uit dan u gewend was. Op deze pagina leggen we uit wat we wel en niet maaien en waarom.
Bijen, kevers, mieren en vlinders zijn belangrijk voor de biodiversiteit. Insecten ruimen de natuur op, zijn zelf voedsel voor veel andere dieren en sommige soorten zijn belangrijk voor de bestuiving van onze groente- en fruitgewassen. Door meer bloemen, gras en kruiden te laten groeien, helpen we de insecten en daarmee ook onszelf. Biodiversiteit zorgt voor schoon water, vruchtbare grond en een stabiel klimaat. Daarnaast draagt een groene omgeving bij aan de vermindering van negatieve effecten van klimaatverandering.
Waar maaien we wel?
- Speelvelden
- Hondenuitrenvelden
- Gazons
- Speelplaatsen
- Bermranden en zichthoeken bij kruispunten
- Langs wegen, fiets- en voetpaden wordt een strook vaker gemaaid vanwege de verkeersveiligheid. Zo zorgen we ervoor dat het groen laag blijft en niet over de weg heen groeit.
Waar maaien we niet of minder?
- Het gras langs de slootkant, de middenstrook en de strook langs de stoep of weg wordt op verschillende momenten gemaaid.
- De middenstrook in de bermen wordt 2 keer per jaar gemaaid: rond eind juni en in oktober.
- De slootkant wordt nog maar 1 keer gemaaid: in het najaar. Dit doen we omdat dieren in het voorjaar vaak hun nest maken er in de zomer veel bloeiende kruiden kunnen groeien.
Wilt u iets melden over het groenonderhoud?
Ziet u ergens een gevaarlijke hoge berm of heeft u een andere melding over het groenonderhoud? U kunt online een melding doen.