Uw huis isoleren

Veel huizen in Woerden, Kamerik, Harmelen en Zegveld kunnen beter geïsoleerd. Met goede isolatie houdt u de warmte in de winter binnen en in de zomer buiten.

Er zijn veel verschillende manieren om uw huis te isoleren. Bijvoorbeeld dakisolatie, vloerisolatie, muurisolatie of isolerend glas. Lees op Jouw Huis Slimmer meer over welke manier van isoleren past bij uw huis.

Natuurvriendelijk isoleren verplicht

Wist u dat in spouwmuren en onder daken vaak beschermde vogels en vleermuizen leven? Deze dieren kunnen in uw woning leven zonder dat u het weet. Maar bij het isoleren van uw dak of spouwmuur moet u hier wel rekening mee houden. De dieren kunnen daarbij namelijk gedood worden. Dat mag niet volgens de Wet Natuurbescherming. 

Daarom is het in heel Nederland verplicht om natuurvriendelijk te isoleren. De kosten hiervan verschillen per woning. In gemeente Woerden liggen de kosten lager, omdat u hier niet zelf ecologisch onderzoek hoeft te laten doen.

Uw isolatiebedrijf kan alles voor u regelen. Op www.natuurvriendelijkisoleren.nl vindt u bedrijven die hier al in gespecialiseerd zijn.

Wat doet het isolatiebedrijf?

 1. Voorkomen dat dieren doodgaan.
  Voordat u gaat isoleren, moeten vogels en vleermuizen de kans hebben om uit uw woning te gaan. Dat heet natuurvrij maken van uw woning. De kosten hiervan verschillen per type woning. 

  Uw isolatiespecialist maakt openingen met flappen onder de dakrand of in uw spouwmuur. Vogels en vleermuizen kunnen dan wel naar buiten vliegen, maar niet meer naar binnen. Dit gebeurt enkele dagen voor het isoleren. Het isolatiebedrijf houdt ook rekening met het broedseizoen van vogels en met de winterrust van vleermuizen.
   
 2. Zorgen voor nieuwe verblijfplaatsen.
  Er moeten voldoende verblijfplaatsen over blijven voor vogels en vleermuizen. Dit kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door een plekje in uw spouwmuur open te houden. Uw isolatiespecialist kan dit voor u regelen.
   
 3. Melding doen.
  Om uw dak of spouwmuur te mogen isoleren, heeft u een ontheffing nodig van de Wet Natuurbescherming. Dat betekent normaal gesproken dat u eerst zelf een ecologisch onderzoek moet laten doen. In onze gemeente hoeft dat niet. Wij werken met een soortenmanagementplan. Dat betekent dat wij voor de hele gemeente ecologisch onderzoek laten doen. En dus voor de hele gemeente al een ontheffing hebben. Dat scheelt u tijd en geld. Het isolatiebedrijf zorgt voor de melding die nodig is om deze ontheffing te gebruiken.

Meer informatie vindt u in de folder van provincie Utrecht. Of neem contact op met de gemeente via duurzaam@woerden.nl of bel naar 14 0348.