Veelgestelde vragen over uitbreiding parkeerregulering

Wat is parkeerregulering?

Als in een gebied meer mensen willen parkeren dan er parkeerplekken zijn, dan is er een parkeerprobleem. Regels over waar je op welk moment en tegen welke voorwaarden kunt parkeren, helpen daarbij (regulering).

Wat is het doel van parkeerregulering?

Met parkeerregulering willen we parkeerproblemen in de toekomst voorkomen en bestaande parkeerproblemen oplossen. We gebruiken daarbij het idee: de juiste parkeerder op de juiste plek.

In welke gebieden komen er nieuwe parkeerregels?

Dit zijn de gebieden Snellerpoort, Nieuw – Middelland en het Stationsgebied/Hoofdstedenbuurt. Zie gebiedskaart of lees de beschrijving van het gebied.   

Waarom zijn er extra regels nodig in deze gebieden?

In de komende 10 tot 15 jaar bouwen we 3.500 tot 5.000 woningen ten zuiden van het bus- en treinstation. Hierbij komen er minder parkeerplekken in de openbare ruimte, en alleen voor diegene die het echt nodig hebben. Dit kan zorgen voor parkeerproblemen in aangrenzende gebieden. Autobezitters gaan namelijk op zoek naar de dichtstbijzijnde en goedkoopste parkeerplaats. Er is ook een hoge parkeerdruk op de P&R Houttuinlaan, waardoor parkeerders in woonwijken en bedrijventerreinen ernaast parkeren. Ook hier moeten oplossingen voor komen.  

Welke vorm van parkeerregulering komt er?

Er kunnen in de verschillende deelgebieden verschillende vormen komen. Of een mix van vormen. De gemeente bewaakt wel dat er geen versnippering ontstaat, dit voor de duidelijkheid voor de weggebruiker en de handhaving. 

Wanneer is dit besluit genomen?

Begin vorig jaar heeft de gemeenteraad de startnotitie 'Uitbreiding parkeerregulering Woerden' vastgesteld. Daarbij is besloten om met een voorstel te komen op welke manier het parkeren in de deelgebieden ten zuiden van het bus- en treinstation kan worden gereguleerd. 

Wanneer weten we welke oplossing voor welk gebied komt?

Op dit moment brengen we in kaart waar de parkeerproblemen zijn en wat mogelijke oplossingen kunnen zijn. De ideeën uit de informatiebijeenkomsten, de online vragenlijst en de gesprekken met de klankbordgroepen zijn hier een belangrijke de basis voor. We werken dit uit in een reactienota en raadsvoorstel. 

Vanaf wanneer komen er nieuwe parkeerregels?

Dat is nog niet bekend en is onderdeel van de besluitvorming. Het doel is om voor de zomer de gemeenteraad een besluit te laten nemen. Dan wordt ook besloten over het moment waarop de nieuwe regels ingaan. Het kan zijn dat de parkeerregels per deelgebied (of een kleinere afbakening binnen een deelgebied) op verschillende momenten ingaan. 

Welke soorten parkeervergunningen komen er?

U kunt bijvoorbeeld denken aan parkeervergunningen voor bewoners en parkeervergunningen voor medewerkers van bedrijven.

Hoe duur worden parkeervergunningen?

Als er gekozen wordt voor betaald parkeren, dan sluit dit aan bij de parkeerregels in de binnenstad. Voor alle parkeerregels samen geldt altijd dat we als gemeente geen verlies en geen winst willen maken. Dat is het uitgangspunt van de gemeenteraad.

Zijn er speciale regelingen voor bepaalde groepen, zoals ouderen of mensen met een beperking?

Ja. Er zijn altijd groepen mensen waarvoor speciale regels gelden. Denk bijvoorbeeld aan parkeerplaatsen voor gehandicapten, elektrische auto’s of voor laden/lossen. We kijken per gebied wat hiervoor nodig is.

Wie gaan er allemaal meewerken aan de nieuwe parkeerregels?

Wij hebben alle bewoners en ondernemers in de deelgebieden uitgenodigd om hun ideeën voor te stellen op de informatiebijeenkomst. Tot en met 3 maart konden zij een reactie achterlaten op het online platform. Men kon zich ook aanmelden voor deelname aan een klankbordgroep. Per deelgebieden is er een klankbordgroep ingericht van bewoners en ondernemers uit dat gebied. Zij buigen zich over de uitwerking van de vorm van parkeerregulering die het beste aansluit bij het eigen deelgebied. Met specifieke belangengroepen praten we ook separaat over de best passende parkeerregels. We zorgen dat de betreffende klankbordgroep op de hoogte word gebracht van wat daar besproken wordt.

Hoe zijn bewoners en ondernemers geïnformeerd?

Bewoners en ondernemers binnen de drie deelgebieden zijn schriftelijk uitgenodigd voor de informatiebijeenkomsten. Ook daarna konden zij over een periode van 3 weken hun ideeën en suggesties achterlaten op het online platform en zich aanmelden voor deelname aan de klankbordgroep. Ook hierover is een brief gestuurd.   
Op dit moment zijn wij gestart met de gesprekken met de klankbordgroepen. Daarna verwerken wij alles in een reactienota die wij in april delen met alle bewoners. Hierover volgt nog een bewonersbrief.

Wie besluit er over de vorm van parkeerregulering?

De ideeën en suggesties die zijn ontvangen vanuit de samenleving worden verwerkt in een reactienota. Deze nota wordt samen met een voorstel aangeboden aan de gemeenteraad. Zij besluit later dit jaar over de vorm van regulering en het moment van invoering.

Wat is een reactienota?

Een reactienota is een document waarin vragen/suggesties van inwoners, ondernemers en andere belanghebbenden zijn vastgelegd. In deze nota geeft de gemeente een reactie waarom een idee wel, of juist niet kan worden uitgevoerd en waarom. 

Wat zijn de verwachte gevolgen van de parkeerregels op de verkeersdrukte?

We verwachten dat in deze gebieden (toekomstige) bewoners de keuze voor wel of geen auto, of 1 of 2 auto’s bewuster maken. Dit vanwege de ligging dichtbij het trein- en busstation.

Hoe wordt de leefbaarheid in de wijken beïnvloed?

Door de parkeerregels willen we een beter evenwicht tussen wonen, werken en verblijven. Dit in combinatie met minder parkeerplaatsen op straat.

Hoe wordt er gehandhaafd?

De handhaving van parkeerregels hangt af van de vorm van parkeerregulering die wordt gekozen. Een scanauto kan bijvoorbeeld handhaven op betaald parkeren of een parkeervergunning, maar niet op een parkeerschijf achter de ruit.

Wat zijn de gevolgen van het niet naleven van de regels?

Dat hangt af van welke vorm van parkeerregulering wordt gekozen. Een naheffing wordt opgelegd als iemand geen of onvoldoende parkeergeld heeft betaald. Een parkeerboete wordt opgelegd bij foutparkeren, bijvoorbeeld wanneer de eindtijd van de parkeerschijf voorbij is. Hiervoor gelden landelijke boetebedragen.

Wat zijn de economische gevolgen, bijvoorbeeld voor ondernemers?

We proberen de parkeerregels zo te bedenken dat deze aansluiten bij het motto ‘de juiste parkeerder op de juiste plaats’. Voor parkeerplaatsen voor ondernemers kunnen we regels bedenken die passen bij de behoefte van hun klanten en leveranciers.

Hoe wordt onderzocht of de nieuwe regels goed werken?

Als we als gemeente nieuwe regels invoeren, dan kijken we of de gevolgen daarvan passen bij de bedoeling die we ermee hebben. In dit geval: de juiste parkeerder op de juiste plek.
Dit controleren we een tijd als de nieuwe regels in zijn gegaan.

Zijn er plannen voor meer aanpassingen in de toekomst?

In de startnotitie ‘Uitbreiding parkeerregulering Woerden’ zijn ook de schilgebieden rondom de binnenstad ten noorden van het spoor aangewezen. De raad heeft voor nu besloten daar nog niet aan de slag te gaan.

Welke rol speelt duurzaamheid bij de nieuwe parkeerregeling?

Duurzaamheid is erg belangrijk. Bij nieuwbouwontwikkelingen kijken we naar de beste vervoersoplossing. Dichtbij een bus- of treinstation kan dit ook lopend of met de fiets. Vaak zal het een mix van mobiliteitsvormen zijn.

Waar kan ik heen voor meer informatie over bouwprojecten in Snellerpoort?

In Snellerpoort komen 800 woningen en voorzieningen. Voor meer informatie, zie Snellerpoort

Waar kan ik heen voor meer informatie over bouwprojecten in Nieuw-Middelland?

Bedrijventerrein Middelland-Noord verandert in een gemengd stedelijk woongebied onder de projectnaam Nieuw-Middelland. Voor meer informatie, zie Nieuw-Middelland

Welke ontwikkelingen zijn er in het Stationsgebied?

Het Stationsgebied verandert in een levendige entree van de stad met betere verbindingen én ruimte voor woningbouw. Op korte termijn gaan al enkele ontwikkelingen van start. Waaronder de invulling van het Oude Minkema en woningbouw in het zuidoostelijke deel. Voor meer informatie, zie Toekomst stationsgebied