Goed maaibeleid belangrijk voor dieren en insecten

Omdat de biodiversiteit afneemt, zoeken we als gemeente naar mogelijkheden om het groenbeheer op een andere manier te doen. Waar u eerst nog gewend was aan strakke gazons en bermen, laten we de natuur nu meer haar gang gaan. Eerder werd er al minder gemaaid aan de randen van woonwijken en ieder jaar zetten wij stappen in verbetering. Zo krijgen sinds vorig jaar ook de groenstroken en bermen in de woonwijken meer ruimte om te groeien en te bloeien.

Waar maaien we wel
Niet overal kunnen we het gras en de kruiden zomaar laten groeien. Speelvelden, hondenuitrenvelden en kleine gazons maaien we bijvoorbeeld wel. Op andere plekken blijven we maaien voor de verkeersveiligheid. Dit doen we onder andere bij bermranden en zichthoeken bij kruispunten, speelplaatsen en drukke fietspaden.

Minder maaien heeft voordelen
Van de 2.363.500 m2 aan grassen in de gemeente Woerden, maaien we 33.900 m² niet of minder dit jaar. Door minder te maaien krijgen grassen, kruiden en bloemen meer kans om langer te bloeien en te groeien. Hierdoor ontstaat er een rijker leefgebied voor verschillende insecten, zoals bijen, kevers, vlinders en hommels. Die insecten zijn op hun beurt weer voedsel voor vogels of andere dieren. Dit draagt bij aan een beter ecosysteem. Ook helpt het niet of minder maaien tegen de negatieve gevolgen van klimaatverandering.

Groen voorjaar
Al vanaf het vroege voorjaar wordt niet gemaaid, zodat vroegbloeiende planten zoals de pinksterbloem daar baat bij hebben. Zo zijn er over een langere periode meer bloemen, wat beter aansluit op de levenscyclus van veel soorten wilde bijen en vlinders. Pas vanaf eind juni pakken we de maaiwerkzaamheden weer op.

Geen extra kosten
Het aangepaste maaibeleid leidt niet tot extra kosten, maar levert ook geen geld op. Een periode minder maaien zorgt voor iets minder kosten dan normaal. De kosten voor de extra inspanning om het gras in de maanden juni en juli weer normaal te maaien, zijn hiermee gedekt.

Wilt u weten wat de gemeente nog meer doet aan het verhogen van de biodiversiteit? Ga dan naar https://www.woerden.nl/Klimaat/Biodiversiteit