Mantelzorgwoning vergunning aanvragen
Een mantelzorgwoning maakt zorg dichtbij makkelijker, waardoor iemand langer zelfstandig kan wonen. Vaak is een vergunning nodig.
Voorwaarden
Een mantelzorgwoning is een woning in of naast een bestaande woning, waarin maximaal twee mensen kunnen wonen. Eén van die personen geeft mantelzorg aan de bewoner van de hoofdwoning of krijgt juist mantelzorg van de bewoner van de hoofdwoning.
- Mantelzorgverklaring
- U heeft een mantelzorgverklaring nodig. Dit doet u door contact op te nemen met WoerdenWijzer.
- Er moet sprake zijn van intensieve zorg.
- WoerdenWijzer beoordeelt de situatie en geeft een mantelzorgverklaring af als aan de voorwaarden wordt voldaan.
- Een mantelzorgwoning is tijdelijk.
- Omgeving
- De mantelzorgwoning moet goed passen in de omgeving en geen overlast geven aan buren.
- De woning moet binnen het woonerf staan, achter de bestaande gebouwen.
- Voor buitengebied mag de woning maximaal 100m² groot zijn en 5 meter hoog. In de stad hangt de grootte af van hoeveel er al op het erf staat, maar de hoogte blijft maximaal 5 meter.
- Het ontwerp moet passen bij de andere gebouwen in de buurt. De gemeente kan extra eisen stellen voor een betere inpassing.
- Breng uw buren op de hoogte over uw bouwplannen.
Let op: controleer altijd of u een verklaring of vergunning nodig heeft. Heeft u geen toestemming voor een mantelzorgwoning of volgt u niet de regels? Dit kan leiden tot een boete of verwijdering van uw mantelzorgwoning.
Procedure
Voldoet u aan de voorwaarden? Vraag uw vergunning aan via het omgevingsloket.
Bij de aanvraag moeten de volgende documenten zitten:
- Een mantelzorgverklaring.
- Plattegronden en bouwtekeningen van de mantelzorgwoning.
- Een brief waarin staat waarom de woning goed past in de omgeving.
- De gemeente kan extra informatie vragen.
Let op: als de zorgvraag wegvalt, bijvoorbeeld omdat de zorgvrager overlijdt of verhuist, vervalt ook de mantelzorgverklaring. Geef veranderingen door via het omgevingsloket. Het kan zijn dat de mantelzorgwoning dan moet worden verwijderd of aangepast.
Kosten
- De kosten verschillen per project. Zie: Legesverordening 2025
- Er zijn geen subsidies voor het bouwen van een mantelzorgwoning. De kosten zijn volledig voor eigen rekening.
- Het bouwen van een mantelzorgwoning kan gevolgen hebben voor uw belastingen. Zie: Belastingdienst
Veelgestelde vragen
Een mantelzorgwoning is tijdelijk. Als de zorgvraag wegvalt, bijvoorbeeld omdat de zorgvrager overlijdt of verhuist, mag u de mantelzorgwoning niet langer als woning gebruiken. Dit betekent niet altijd meteen dat u de woning moet afbreken. Vraag na bij bij het omgevingsloket wat de mogelijkheden zijn.
Ja, u kunt voor de mantelzorgwoning een eigen huisnummer aanvragen. Voor alle financiële regelingen, zoals uitkeringen en toeslagen, zijn beide huishoudens dan zelfstandig.
Het verschil is dat er bij een pré-mantelzorgwoning nog geen zorgvraag is, maar er wordt verwacht dat er binnen 10 jaar mantelzorg nodig is. Wanneer de pré-mantelzorgrelatie wijzigt naar een mantelzorgrelatie, kunt u alsnog een mantelzorgverklaring aanvragen bij WoerdenWijzer. Zie: Pré-mantelzorgwoning