Tips bij het stoken van hout

Bij welk weer kun je beter niet stoken? Hoe maak je een haard of kachel het beste aan? Stook volgens deze tips dan is er minder overlast voor de buurt.

Waar een haard, houtkachel of pelletkachel is, is rook. En die rook bevat schadelijke stoffen en is daarom ongezond voor iedereen die het inademt. Mensen die last hebben van hun luchtwegen merken het direct. Zij krijgen het benauwd. Ook de geur zorgt voor overlast in de buurt. De meeste houtstokers zijn bereid om rekening te houden met hun buren en hun gedrag aan te passen. Wij hebben 8 tips voor jou. 

Stooktip 1

Stook niet bij mistig of windstil weer. Op stookwijzer kun je zien bij welk weer je beter niet kunt stoken. Nog beter: stook alleen bij speciale gelegenheden. Elke dag stoken is niet prettig voor jouw buren en ook niet voor jezelf. Ook in de kamer waar je stookt, zorgt het vuur voor ongezonde lucht.

Stooktip 2

Stook alleen met droog hout. Dat zorgt voor minder rook en fijnstof. Hierdoor geeft het minder gezondheidsklachten voor jezelf en de buurt. Een boom die je hebt omgehakt, heeft 2 jaar nodig om te drogen. Droog hout herkent je aan barsten en aan de schors die loslaat.

Stooktip 3

Stook met schoon hout. Hout dat is geverfd, gebeitst of gelijmd zorgt voor uitstoot van giftige stoffen bij verbranding. Dat zorgt voor ongezonde lucht in je straat en buurt. Papier verbranden zorgt voor veel rook en is daarom verboden.

Stooktip 4

Maak het vuur aan volgens de handleiding van de haard of kachel. Dat voorkomt dat er veel fijnstof vrijkomt bij het aansteken. Maak nooit de haard aan met een brandbare vloeistof, zoals spiritus.

Stooktip 5

Laat de schoorsteen elk jaar vegen. De rook gaat beter door de schoorsteen en een schone schoorsteen is veiliger. Er is minder kans op schoorsteenbrand.

Stooktip 6

Zorg voor voldoende luchttoevoer. Bij een moderne kachel gebeurt dit automatisch. Bij oudere kachels regel je dit met de hand. Zet bij een open haard en een houtkachel de luchttoevoer altijd helemaal open.

Stooktip 7

Zet in de ruimte waar je stookt een raampje of een rooster open. Dan is er genoeg zuurstof, die nodig is voor de verbranding van hout. Je zorgt meteen ook voor gezonde lucht in de kamer.

Stooktip 8

Controleer of je goed bezig bent. Goed vuur heeft gele, gelijkmatige vlammen. Oranje vlammen en donkere rook geven aan dat er iets mis is. Zet een raampje open voor meer zuurstof.