Tips bij het stoken van hout

Bij welk weer kun je beter niet stoken? Hoe maak je een haard of kachel het beste aan? Stook volgens deze tips dan is er minder overlast voor de buurt.

Waar een haard, houtkachel of pelletkachel is, is rook. En die rook bevat schadelijke stoffen en is daarom ongezond voor iedereen die het inademt. Mensen die last hebben van hun luchtwegen merken het direct. Zij krijgen het benauwd. Ook de geur zorgt voor overlast in de buurt. Ook in de kamer waar je stookt, zorgt het vuur voor ongezonde lucht voor jezelf en je gezinsleden. De meeste houtstokers zijn bereid om rekening te houden met hun buren en hun gedrag aan te passen. Wij hebben 8 tips voor jou om overlast voor je buren en jezelf te verminderen.

Stook niet bij mistig of windstil weer

Stoken bij mistig of windstil weer vergroot de kans op overlast. Rook blijft dan langer hangen. Op de stookwijzer kun je zien bij welk weer je beter niet kunt stoken. Ook vind je op stookwijzer een app die je op je telefoon kunt zetten. Dat is handig om de stookwijzer snel te kunnen raadplegen. Bij code rood of oranje is de kans op overlast voor je buren het grootst. Dan kun je de kachel beter uitlaten. Nog beter: stook alleen bij speciale gelegenheden. Elke dag stoken is niet prettig voor jouw buren en ook niet voor jezelf. Ook in de kamer waar je stookt, zorgt het vuur voor ongezonde lucht.

Stook alleen met droog hout

Dat zorgt voor minder rook en fijnstof. Hierdoor geeft het minder gezondheidsklachten voor jezelf en de buurt. Hout van een boom die je hebt omgehakt, heeft 2 jaar nodig om te drogen. Droog hout herkent je aan barsten en aan de schors die loslaat.

Stook met schoon hout

Hout dat is geverfd, gebeitst of gelijmd zorgt voor uitstoot van giftige stoffen bij verbranding. Dat zorgt voor ongezonde lucht in je buurt en ook in je eigen woonkamer. Papier verbranden zorgt voor veel rook en is daarom verboden.

Gebruik de handleiding

Maak het vuur aan volgens de handleiding van de haard of kachel. Dat voorkomt dat er veel fijnstof vrijkomt bij het aansteken. Maak nooit de haard aan met een brandbare vloeistof, zoals spiritus. Laat de schoorsteen elk jaar vegen. De rook gaat dan beter door de schoorsteen en een schone schoorsteen is veiliger. Er is minder kans op schoorsteenbrand.

Zorg voor voldoende luchttoevoer

Bij een moderne kachel gebeurt dit automatisch. Bij oudere kachels regel je dit met de hand. Zet bij een open haard en een houtkachel de luchttoevoer altijd helemaal open.

Zet een raampje open

Doe in de ruimte waar je stookt een raampje of een rooster open. Dan is er genoeg zuurstof, die nodig is voor de verbranding van hout. Je zorgt meteen ook voor gezondere lucht in de kamer.

Controleer de vlammen

Controleer of je goed bezig bent. Goed vuur heeft gele, gelijkmatige vlammen. Oranje vlammen en donkere rook geven aan dat er iets mis is. Zet een raampje open voor meer zuurstof.