Last van houtvuur

Heb je last van een haard of vuurkorf? Lees hier tips over hoe je het gesprek aan kunt gaan.

Dat is vervelend en je bent niet de enige. Meer inwoners van de gemeente Woerden hebben wel eens last van open haard, houtkachel, pelletkachel, barbecue of vuurkorf van de buren. De meeste houtstokers willen best rekening houden met hun buren. Heb je last van de rook, laat het je buur weten. Deze tips kunnen je daarbij helpen. 

Ga het gesprek aan

Als je ervoor kiest om het gesprek aan te gaan dan kunnen de volgende tips helpen.

  1. Ga niet praten als je boos bent. Wacht een dag en ga dan praten. Als jezelf boos bent, is de kans groot dat het gesprek niet goed loopt en je weinig bereikt.
  2. Vertel je situatie vriendelijk. Leg uit waarom je komt en dat je graag samen naar een oplossing wilt zoeken. Met vriendelijkheid kom je verder en blijft het gesprek prettig.
  3. Luister goed. Probeer naar het verhaal van jouw buur te luisteren. Er zijn 2 kanten aan dit verhaal en het is goed om te weten hoe je buur erover denkt. Vertel ook dat je begrijpt dat een houtvuurtje in huis prettig is en dat het zeker niet de bedoeling is dat je je buur dit plezier wilt afnemen.
  4. Geef duidelijk aan waar je last van hebt. Is het alleen de geur van de rook of ben je ook benauwd door de rook van je buren?
  5. Welk doel is haalbaar? Bepaal van tevoren een doel waarmee jullie beiden kunnen leven. Nooit meer stoken is teveel gevraagd. Stel voor om niet te stoken als de overlast het grootst is, bij mistig of windstil weer. Met een haalbaar doel is de kans groter dat je er samen uitkomt.
  6. Je kunt de afspraken die je maakt, opschrijven en in een e-mail naar jouw buren sturen.

Een kaartje door de bus

Is aanbellen een te grote stap? Dan is een kaartje door de bus een goed begin. Wij hebben speciaal hiervoor een kaartje gemaakt. Schrijf deze kaart niet als je boos bent. Geef duidelijk aan welke overlast je ervaart en dat je er vast samen uit komt. Een voorbeeldtekst vind je hieronder, maar je kunt ook zelf een tekst bedenken.

Beste buur,

Ik zou het graag een keer met je willen hebben over de rook van je houtvuur. Ik begrijp dat een haard of houtkachel warm en sfeervol is. Maar de rook is op windstille dagen goed te ruiken in mijn huis. Ik vind dat niet prettig en ik word er benauwd van. Misschien kunnen we samen kijken naar een oplossing?

We komen er vast samen wel uit. Als je wilt reageren kun je bellen of een bericht sturen naar 06 – 123 45 67. Misschien kunnen we afspraken maken waar we ons allebei prettig bij voelen.

Met vriendelijke groet,
je buur Annemiek Timmer

Kaarten kun je ophalen bij:

  • Gemeentehuis Woerden (Blekerijlaan 14)
  • Bibliotheek Woerden
  • NME-centrum InBredius, Kievitstraat 42, Woerden (op landgoed Bredius)

Daarnaast liggen er kaarten bij de grotere supermarkten (als er plek voor is), verschillende huisartsen, apotheken en consultatiebureaus.

Buurtbemiddeling

Kom je er samen niet uit? Neem dan contact op met Kwadraad. Deze organisatie kun je vragen om te bemiddelen tussen je en jouw buur. Zie: Buurtbemiddeling

Melding

Ervaar je overlast? Maak een melding. Zie: Melding doen

Let op: de meldingen gebruikt de gemeente om te weten waar overlast door houtstook is, maar heeft geen mogelijkheden om direct op te treden.