Haard aanschaffen

Van plan om een haard aan te schaffen? Meer informatie lees je hier.

Het is goed om te weten dat de acceptatie van houtrook aan het veranderen is. Van de rook kunnen buren het benauwd krijgen of ze vinden de geur van rook onprettig. Ook de regels rondom stoken van een kachel of vuurkorf kunnen gaan veranderen.

Houtstook en het klimaat

Het verbranden van hout zorgt voor uitstoot van CO2, een broeikasgas dat bijdraagt aan klimaatverandering. Hout verbranden is geen efficiënte manier om je huis te verwarmen. Bij sommige kachels gaat tot 90% van de warmte via de schoorsteen de buitenlucht in. Een haard of houtkachel is geen duurzame manier om je huis te verwarmen. Je kunt goedkoper en duurzamer jouw huis verwarmen door isolatie in combinatie met een centrale verwarming, eventueel met een warmtepomp.

Toch een haard kopen?

  • Koop je een haard voor de sfeer? Er zijn ook elektrische sfeerhaarden. Dan heb je wel een mooi vlammenspel om naar te kijken, zonder schoorsteen en rook.
  • Kies een nieuwe kachel. Koop je een oudere kachel, dan is de kans groot dat het rendement laag is en de uitstoot van fijnstof hoog.
  • Koop een kachel die bij de woonkamer past. Vraag de verkoper welk rendement je nodig hebt voor de ruimte die je wilt verwarmen. 

Let op het kwaliteitslabel van de kachel of haard. Een nieuwe houtkachel moet een CE-markering hebben. Dit zegt iets over rendement, veiligheid en uitstoot fijnstof van de kachel.