Week tegen kindermishandeling vraagt aandacht van omstanders voor misstanden

 Week tegen Kinderbescherming

Een veilig thuis is voor veel kinderen geen vanzelfsprekendheid. Jaarlijks worden in Nederland circa 119.000 kinderen verwaarloosd, mishandeld of misbruikt. Om dit probleem aan te pakken, is het belangrijk dat iedereen de ogen opent en in actie komt. De Week tegen Kindermishandeling vraagt hier van 16 tot en met 22 november aandacht voor.

Kindermishandeling

Kindermishandeling gaat ons allemaal aan en het goede nieuws is dat je er altijd íets aan kunt doen, ook als je twijfelt. Kindermishandeling is niet alleen fysiek geweld. Het komt ook voor dat ouders, verzorgers of andere volwassenen een kind geestelijk pijn doen. Of ouders die elkaar slaan, elkaar uitschelden of gemene dingen naar elkaar schreeuwen waar het kind getuige van is. In veel gevallen gebeurt dit niet opzettelijk, maar bijvoorbeeld vanuit onmacht of radeloosheid. Al deze vormen van geweld tegen een kind hebben grote gevolgen voor de ontwikkeling van het kind.

Wat kun je doen?

Maak jij je zorgen om een kind? Kom in actie, want er is altijd iets wat je kunt doen. Oók als je twijfelt.
Iedereen ziet weleens iets gebeuren of hoort iets dat een signaal kan zijn van kindermishandeling.

  • Een eerste stap is om je zorgen te delen. Misschien weten anderen wat er aan de hand is. Je kunt ook het gezin steunen door te vragen hoe het eigenlijk thuis gaat. Bied een luisterend oor of een helpende hand.
  • Is praten geen optie? Of kom je niet verder? Vraag advies of hulp bijvoorbeeld bij iemand in de buurt, op school, het consultatiebureau, de huisarts of WoerdenWijzer (www.woerdenwijzer.nl of bel 0348 - 428 600). Deze organisaties kunnen je verder helpen.
  • Je kunt ook gratis en anoniem bellen met Veilig Thuis (0800 2000). Dat is het landelijke advies- en meldpunt voor huiselijk geweld en kindermishandeling. Je kunt ook laagdrempelig chatten via www.veiligthuis.nl.

Op www.ikvermoedhuiselijkgeweld.nl is nog meer informatie te vinden over wat je zelf kunt doen als je je zorgen maakt.

Week tegen Kindermishandeling

Van 16 tot en met 22 november is het de Week tegen Kindermishandeling. In deze week wordt, verspreid door het land, op verschillende manieren aandacht gevraagd voor kindermishandeling. De gemeenten De Ronde Venen, Stichtse Vecht en Woerden organiseren in deze week twee keer de webinar ‘Signaleren van kindermishandeling’ voor alle professionals en vrijwilligers die met ouders en/of kinderen werken. Landelijk lanceert Veilig Thuis in deze week de campagne ‘Open je ogen voor kindermishandeling’.

Wethouder Arjan Noorthoek steunt deze campagne: “Kindermishandeling is een complex en hardnekkig probleem. Ieder slachtoffer van kindermishandeling is er een teveel. Ieder kind heeft recht op een veilig thuis en daarom is het belangrijk om hier blijvend aandacht aan te schenken. Daarbij is het van levensbelang dat mensen in de omgeving van een kind, signalen van mishandeling, verwaarlozing of misbruik opmerken. Dat ze actie durven te ondernemen en weten hoe ze kunnen handelen. Want een kind durft er niet altijd zelf over te praten. Dus denk niet ‘ik doe niets want misschien heb ik het wel mis’. U kunt altijd wat doen, ook als u twijfelt. Zoek advies en hulp van de professionals die voor u klaar staan.”