U bent hier

Als de sirene gaat

Bij een crisis of calamiteit houdt de gemeente u op de hoogte van de actuele stand van zaken via deze website.

Calamiteitenzender

In bepaalde gevallen wordt de regionale calamiteitenzender ingeschakeld. In de provincie Utrecht is dat RTV Utrecht. Officiële berichten over de calamiteit worden door RTV Utrecht doorgegeven via:

  • radio: Radio M Utrecht, etherfrequentie FM 93.1, kabelfrequentie FM 101.3
  • tv: (RTV Utrecht)
  • www.rtvutrecht.nl

Denk Vooruit!

Rampen vallen niet te plannen. Stroom kan plotseling uitvallen, er kan wateroverlast ontstaan door overstromingen, of de verwarming valt ineens uit in hartje winter. Zorg dat u goed voorbereid bent op noodsituaties. Hoe? Dat leest u op de website van www.crisis.nl.   

Risicokaart

De provincie heeft een plattegrond ontwikkeld met informatie over locaties van mogelijke risico’s. De risicokaart geeft u een beeld van de risico´s waar u zich mogelijk op kunt voorbereiden en helpt zo de veiligheid te vergroten.

Sirene niet gehoord?

De gemeente krijgt regelmatig telefoontjes van verontruste inwoners die de sirene niet hebben gehoord. De sirene is bedoeld om mensen die buiten zijn het signaal te geven dat ze naar binnen moeten gaan. Daarop is het geluidsvolume van de sirene afgestemd. Dit betekent dat mensen die binnen zijn dus niet altijd de sirene kunnen horen.

Zolang er gevaar dreigt, blijft de sirene gaan, zodat mensen die nietsvermoedend naar buiten stappen gealarmeerd worden. Het is een bekend probleem dat de sirenes niet overal in Nederland buiten te horen zijn. Dat heeft deels te maken met de keuze om alleen in dichtbevolkt gebied met sirenes te werken. In landelijke gebieden worden mensen bij gevaar via luidsprekerwagens gealarmeerd. Daarnaast zijn er ook in stedelijk gebied ‘blinde vlekken’ op de kaart waar geen sirenedekking is. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken heeft onderzoek laten verrichten door TNO naar de dekking van het sirenenetwerk, zodat op plaatsen waar dat nodig is, sirenes bij kunnen worden geplaatst.

Melding maken over sirenes?

U kunt uw melding over sirenes doorgeven via paraatheid@vru.nl of via (088) 878 1315.