De effecten van klimaatverandering zijn steeds meer te zien. Ook in gemeente Woerden. Denk aan extreme hitte en wateroverlast. Om klimaatverandering tegen te gaan, zet gemeente Woerden stappen om energie te besparen en zoeken we naar alternatieven voor aardgas, om onze huizen en gebouwen duurzaam te verwarmen. Zo dragen we bij aan de lokale, regionale en landelijke klimaatopgave. Dit is besloten omdat de winning in Groningen wordt afgebouwd én omdat er bij het gebruik van aardgas CO2 vrijkomt. In gemeente Woerden willen we ook laten zien dat olie- en gaswinning onder Woerden niet nodig is, omdat er alternatieven zijn.
Om overal duurzaam te verwarmen, is tijd nodig. Onze huizen en gebouwen moeten er klaar voor worden gemaakt. En voor een deel van de huizen worden nog oplossingen ontwikkeld. Sommige mensen kan het niet snel genoeg gaan, zij zijn al aan de slag. Het kan ook zo zijn dat u zich zorgen maakt, bijvoorbeeld over de kosten. En of het allemaal wel kan. Dit is begrijpelijk. Het hoeft niet allemaal tegelijk. Om stap voor stap aan de slag te gaan, is er in het Klimaatakkoord afgesproken dat iedere gemeente een ‘transitievisie warmte’ opstelt. In gemeente Woerden noemen we dit de Warmtevisie Woerden.
Eind 2021 heeft de gemeenteraad deze Warmtevisie Woerden vastgesteld. Dat betekent dat de gemeente vanaf 2022 samen met u aan de slag gaat met de uitvoering van dit plan. We vinden het belangrijk dat we dáár beginnen waar logische kansen liggen om energie te besparen en aardgasvrij te wonen en werken. Daarom gaan we in de gemeente Woerden niet per wijk van het gas af. We hebben twee speerpunten. We gaan stap voor stap isoleren en besparen en we ondersteunen initiatieven om samen aan de slag te gaan.
Wat is het doel?
Gemeente Woerden wil zo snel als haalbaar en betaalbaar mogelijk is, CO2-neutraal worden. In het Klimaatakkoord is afgesproken dat in 2030 20% van de huizen aardgasvrij zijn, of klaar zijn om dat te worden. Voor gemeente Woerden gaat het om ruim 4300 bestaande huizen. Het einddoel is dat in 2050 alle huizen aardgasvrij zijn.
Wat is de Warmtevisie?
De Warmtevisie is een plan om in de hele gemeente energie te besparen en te zoeken naar mogelijkheden om gebouwen en woningen duurzaam te verwarmen, zonder aardgas. De overgang naar andere vormen van verwarmen noemen we de warmtetransitie. Betaalbaar, haalbaar en de tijd nemen is hierbij belangrijk. In de Warmtevisie staat onder andere hoe woningen en gebouwen energie kunnen besparen. Ook beschrijft de Warmtevisie welke duurzame warmtebronnen een alternatief voor aardgas zijn.
De gemeenteraad heeft eind 2021 de Warmtevisie vastgesteld. U kunt de Warmtevisie lezen op de website van de gemeenteraad. In het stuk vindt u ook een samenvatting. Zie: Raadsvoorstel vaststellen Warmtevisie Woerden.
Hoe het proces verder gaat, kunt u lezen onder ‘proces’.
Wat staat er in de Warmtevisie?
De Warmtevisie is geschreven op basis van een technische analyse en met input van inwoners en ondernemers. De Warmtevisie geeft een eerste beeld van de opties om energie te besparen en van het aardgas af te gaan, en de kosten daarvan. In de Warmtevisie worden nog geen besluiten over deze opties genomen. Energie besparen en van het aardgas af gaan, raakt iedereen. Het heeft impact op de huizen, bedrijven en op de omgeving. Daarom is het belangrijk dat inwoners, ondernemers en gemeente met elkaar in gesprek blijven en samen aan de slag gaan. Iedereen doet wat. Het vaststellen van de Warmtevisie is niet het einde van het gesprek, maar eigenlijk het begin.
Uitgangspunten
Op basis van de gekregen input zijn er in oktober eerst uitgangspunten vastgesteld door de gemeenteraad. Belangrijke uitgangspunten zijn dat het haalbaar en betaalbaar moet zijn, dat het een gezamenlijke opgave is waarbij iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt, én waarbij iedereen mee kan doen. En omdat de techniek zich ontwikkelt, wordt er iedere 5 jaar een nieuwe Warmtevisie gemaakt.
De ambitie
Gemeente Woerden wil zo snel als haalbaar en betaalbaar mogelijk is, CO2-neutraal worden. In het Klimaatakkoord is afgesproken dat in 2030 20% van de huizen aardgasvrij zijn, of klaar zijn om dat te worden. Voor gemeente Woerden gaat dit om ruim 4300 bestaande huizen. Het einddoel is dat in 2050 alle huizen aardgasvrij zijn.
Verkenning van mogelijke alternatieven
In de technische analyse is gekeken naar mogelijke alternatieven voor aardgas en de kosten hiervan. Mogelijkheden die in beeld zijn, zijn individuele oplossingen zoals een warmtepomp. Ook lijkt in enkele buurten een collectieve oplossing een optie, zoals een warmtenet. Er zijn ook alternatieven die nog niet beschikbaar of betaalbaar zijn, maar dat mogelijk wel worden. Zoals waterstof. Daarnaast zijn er mogelijkheden die beschikbaar zijn, maar veel nadelen hebben. Zoals biomassa. In de Warmtevisie worden geen definitieve keuzes gemaakt. Die worden samen met inwoners en ondernemers gemaakt, op basis van aanvullend onderzoek.
Speerpunten: Stap voor stap en Samen aan de slag
In gemeente Woerden willen we kijken waar er logische kansen liggen om aan de slag te gaan met energie besparen en aardgasvrij. We willen er niet voor kiezen om per wijk van het aardgas af te gaan. De voorgestelde aanpak bestaat daarmee uit 2 speerpunten:
1. Stap voor stap isoleren en besparen: In ieder huis kunnen kleine en grote stappen worden gezet om energie te besparen en te isoleren. Isoleren is belangrijk om huizen geschikt te maken voor duurzaam verwarmen, zonder aardgas.
De analyse laat bijvoorbeeld zien dat er veel CO2 kan worden bespaard door te isoleren. Als alle huizen worden geïsoleerd tot label B dan wordt er zo’n 17% bespaard. Als een huis label B heeft, dan is een cv-ketel met hybride warmtepomp mogelijk. Dit kan nog eens 20% CO2 besparen. In de Warmtevisie staat hoe we hiermee in gemeente Woerden stap voor stap, samen aan de slag kunnen. Bijvoorbeeld door isoleren en zonnepanelen te stimuleren, kansen te grijpen bij nieuwbouw en verbouwingen, en ondersteuning te bieden voor hen die dit nodig hebben.
2. Samen aan de slag: De Warmtevisie benoemt mogelijke alternatieven voor aardgas en opties voor energiebesparing. Op initiatief van de gemeente of vanuit de samenleving kunnen er collectieve acties worden gestart om hiermee aan de slag te gaan. Ook worden er alternatieven voor aardgas per buurt verkend. In de Warmtevisie staan opties hoe dit opgepakt kan worden, bijvoorbeeld door inwonersinitiatieven te ondersteunen. Ook laat de technische analyse bijvoorbeeld zien dat het een optie is om huizen te verwarmen met warmte uit de rioolwaterzuivering. Of dit kan, moet verder worden onderzocht. Dit wordt dan, net zoals andere mogelijke alternatieven, uiteraard besproken met omwonenden.
Proces: hoe wordt de Warmtevisie gemaakt en hoe kunt u meepraten
2019
De gemeenteraad heeft in 2019 vastgelegd hoe we in gemeente Woerden de Warmtevisie gaan maken.
Januari - augustus 2021
De gemeente heeft van januari tot mei 2021 inwoners en ondernemers gesproken over wat zij belangrijk vinden en nodig hebben om met energie besparen en duurzaam verwarmen aan de slag te gaan. Inwoners konden online een reactie plaatsen, vragen stellen tijdens digitale vragenuurtjes en meepraten tijdens meedenkgroepen. Naast inwoners is er ook gesproken met de netbeheerder, bedrijven en de woningcorporatie.
Daarnaast is er technisch-financieel onderzoek gedaan, naar de haalbaarheid en betaalbaarheid van verschillende mogelijkheden. U vindt de verslagen, technische rapporten op de website van de gemeenteraad.
Technische financiële analyse voor de Warmtevisie Woerden
Participatie Warmtevisie Woerden fase 1
Participatie Warmtevisie Woerden fase 2
September 2021
De gemeenteraad heeft op basis van opgehaalde input en onderzoeken, eerst uitgangspunten voor de Warmtevisie vastgesteld in september. Deze uitgangspunten gaan over wat we in gemeente Woerden belangrijk vinden voor de Warmtevisie. Bijvoorbeeld dat iedereen doet wat hij kan, dat iedereen mee moet kunnen doen en dat er ruimte is voor innovaties. De uitgangspunten zijn te vinden op de website van de gemeenteraad:
Behandeling gemeenteraad uitgangspunten Warmtevisie Woerden
Oktober 2021
Met de uitgangspunten en met technische informatie, is een eerste versie van de Warmtevisie geschreven. Deze is besproken met een aantal mensen vanuit meedenkgroepen, om vervolgens een concept-Warmtevisie te maken. In oktober 2021 is deze concept Warmtevisie voorgelegd aan de samenleving. De gemeente organiseerde een reactieronde van 8 t/m 31 oktober. Er zijn reactiebijeenkomsten georganiseerd en men kon online een reactie plaatsen. De concept-Warmtevisie zoals gepubliceerd in oktober 2021 kunt u hieronder lezen.
Concept-Warmtevisie (inclusief samenvatting)
Sinds 31 oktober 2021 is de website WarmWoerden, waar u online heeft kunnen reageren, offline. Alle informatie is vanaf november 2021 te vinden op de webpagina waar u nu bent.
Eind November 2021
De reacties op de concept Warmtevisie zijn doorgenomen en verwerkt. Wat er met de reacties gebeurt, is bijgehouden in een antwoordnota. Een nieuwe versie van de Warmteversie is samen met de antwoordnota naar de gemeenteraad gestuurd voor besluitvorming.
23 december 2021
De gemeenteraad van Woerden heeft de Warmtevisie zonder wijzigingen vastgesteld in de raadsvergadering van 23 december 2021 (bij de hamerstukken).Zie: Raadsvoorstel vaststellen Warmtevisie Woerden.
En daarna?
Vanaf 2022 gaat de gemeente samen met u, op basis van de Warmtevisie, aan de slag met energie. Er komen meer projecten om inwoners en ondernemers te ondersteunen. Toekomstopties worden verder uitgewerkt in overleg met alle betrokken.
Ik wil aan de slag in mijn huis, wat kan ik doen?
U kunt nu al zelf aan de slag met energiebesparing. Het kan een flinke verbetering zijn voor uw wooncomfort en energierekening. Maar waar te beginnen? Op onderstaande pagina’s vindt u meer informatie en inspiratie over wat u kunt doen in uw huis:
Nieuwsbrief en contact
Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen? Meldt u zich dan aan voor de digitale nieuwsbrief Energie Update Woerden.
Let op: Door de instellingen van uw e-mail of beveiligingssoftware kan de nieuwsbrief in uw ongewenste e-mail (spambox) terechtkomen. Dit geldt ook voor de geautomatiseerde e-mails die u ontvangt bij uw inschrijving en afmelding voor de nieuwsbrief. Controleer daarom altijd uw spambox, als u onze e-mails niet in uw inbox ontvangt.
Heeft u vragen over bovenstaande of over andere zaken? U kunt ons bereiken via duurzaam@woerden.nl.