Voorkom koolmonoxidevergiftiging

Stop CO-vergiftiging

Controleer, ventileer en alarmeer.

In de winter draaien we de kachel wat hoger, houden ramen gesloten en sluiten ventilatieroosters. Lekker warm, maar ook een risico. De laatste tijd zijn er opvallend veel meldingen van (bijna-)ongevallen met koolmonoxidevergiftiging. Zo'n vergiftiging kan iedereen overkomen. Bijna de helft van de ongevallen vindt plaats met een moderne cv-installatie. Daarom: ventileer, controleer en alarmeer.

 

Blootstelling aan een té hoge concentratie koolmonoxide (CO) kan tot CO-vergiftiging leiden. Dat voelt in eerste instantie als een beginnend griepje. Verdere blootstelling aan het gas kan bewusteloosheid, blijvende hersenschade of zelfs de dood tot gevolg hebben.

 

Belangrijk is dat mensen zelf ook de symptomen van een koolmonoxidevergiftiging kunnen herkennen. We hebben het dan over: hoofdpijn, misselijkheid, vermoeidheid, duizeligheid en versnelde hartslag. Duidelijkheid of het griep of gif is, kan alleen een koolmonoxidemelder brengen. Koolmonoxide kunt u zélf niet ruiken of zien. Een koolmonoxidemelder waarschuwt u bij een te hoge hoeveelheid koolmonoxide. Naast het plaatsen van een koolmonoxidemelder is het verstandig om het verbrandingstoestel in huis jaarlijks te laten controleren door een erkend vakman en uw huis continu goed te ventileren.

 

Wat doe je als de CO-melder afgaat?
1. Zet alle ramen en deuren zo ver mogelijk open.
2. Waarschuw uw huisgenoten.
3. Ga zo snel mogelijk naar buiten.
4. Bel 112 en volg de aanwijzingen van de hulpdienst op.

 

Meer informatie over het juiste plaatsingsadvies, ervaringsverhalen en een online kennistest, waar u leert hoe u een koolmonoxidevergiftiging kunt herkennen, vindt u op
www.brandweer.nl/koolmonoxide.