Van een grijze tuin, naar een groene tuin

Maak je tuin watervriendelijk

Het klimaat verandert. Steeds vaker worden we geconfronteerd met hevige regenbuien die hinder, wateroverlast en schade veroorzaken.

Reden voor vijf gemeenten in de regio Utrecht, het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en de Tuinbranche Nederland om de handen ineen te slaan. Gezamenlijk organiseren zij de ‘Maand van de Watervriendelijke tuin’. Per tuincentrum en per gemeente zijn er verschillende acties. Gemeente Woerden sluit deze maand in samenwerking met tuincentrum de Bosrand af met de ‘Watervriendelijke Tuindag’ op zaterdag 4 mei.

Wateroverlast

We worden regelmatig overvallen door flinke regenbuien. Straten staan tijdelijk blank omdat het regenwater nergens heen kan. Veel plekken zijn namelijk vergrijsd (betegeld). Willen we onze omgeving leefbaar houden, dan moeten we van een grijze omgeving naar een groene omgeving.

Door een tuin in te richten met meer groen en minder stenen, kan het regenwater namelijk beter weglopen en verkleint de kans op wateroverlast. Vaak gaat het om slechts kleine aanpassingen. Kijk bijvoorbeeld eens op www.klimaatklaar.nl. De gemeente Woerden en tuincentrum de Bosrand organiseren in dit kader de Watervriendelijke Tuindag.

Watervriendelijke Tuindag

Op zaterdag 4 mei van 8.30 tot 16.00 uur kan er bij tuincentrum de Bosrand (Rietveld 36a, Woerden) inspiratie worden opgedaan over een watervriendelijke tuin. Tuinbezitters worden uitgedaagd om na te denken over het nut en de noodzaak van water- en hittevriendelijke tuinen. Vragen als: ‘Wat houdt een watervriendelijke tuin precies in?’, ‘Welke mogelijkheden zijn er?’ en ‘Waar kan ik het beste beginnen?’ worden beantwoord. Leer meer over water met de watertafel, stel al je vragen aan de imker, ontvang beplantings- en tuinadvies door een tuinexpert, maak kans op een handige regenton en leer meer over een regenwaterschutting én ontdek jouw subsidiemogelijkheden. Het belooft een interessante dag te worden voor jong en oud.