Valse e-mails en andere digitale fraude

digitale nieuwsbrief

Wij hebben gemerkt dat er de laatste tijd valse e-mails in omloop zijn over de aanmaning gemeentelijke belastingen en afvalstofheffing 2019. Reageer hier niet op!

Reageer niet

De afzender is Van Arkel gerechtsdeurwaarders & incasso. De gemeente Woerden maakt geen gebruik van de diensten van dit bureau en adviseert u dan ook om niet op deze mails te reageren en zeker niet over te gaan tot betaling. Mocht u vragen hebben over de juistheid van een herinnering of aanmaning van de gemeente dan kunt u contact opnemen met het team Financiën via telefoonnummer 14 0348.

Meer digitale fraude in coronatijd

Ook op andere digitale manieren proberen criminelen uw geld in handen te krijgen. De politie waarschuwt voor fraude van criminelen via WhatsApp. Krijgt u een appje waarin een bekende om (veel) geld vraagt? Bel deze persoon dan altijd op om te checken of dit verzoek echt is. Is het een nieuw telefoonnummer? Bel dan ook het oude nummer! Klik niet op linkjes en deel nooit uw persoonlijke gegevens of pincode. Bent u slachtoffer van WhatsApp-fraude bel dan de politie via 0900-8844. Of kijk voor meer informatie op de website van de politie.

Tips tegen computerinbraken

We zijn met z’n allen veel meer thuis en daardoor ook meer online. Het risico dat criminelen inbreken op onze computers is daarmee ook een stuk groter geworden. Door de volgende 10 tips op te volgen, bent u minder snel slachtoffer van digitale criminaliteit.

• Gebruik de nieuwste software en installeer updates
  • Installeer een antivirusprogramma
  • Maak wachtzinnen in plaats van wachtwoorden
  • Maak alleen verbinding met vertrouwde wifi-netwerken
  • Open geen onbekende berichten en/of bestanden
  • Installeer apps alleen via erkende winkels
  • Controleer het adres van websites. Dit kan via de fraudehelpdesk.
  • Verbreek de verbinding bij onbetrouwbare oproepen. Vaak gaat het om buitenlandse telefoonnummers.
  • Bedenk goed wat u met wie deelt online
  • Maak regelmatig back-ups