Uitbreiding en verduurzaming sportzaal Essenlaan

De gemeentelijke sportzaal aan de Essenlaan in Woerden wordt komend voorjaar ruimer, duurzamer en prettiger in gebruik.

Zo komen er twee kleedkamers en doucheruimtes bij. Ook komen er afzonderlijke ingangen voor leerlingen uit het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs. Verder gaat het gebouw van het gas af en wordt het (bijna) energieneutraal.

Twee delen

De sportzaal aan de Essenlaan bestaat uit twee zaaldelen. Overdag wordt de sportzaal gebruikt door basisscholen en voortgezet onderwijs (Futura College), 's avonds maken (sport)verenigingen gebruik van de ruimtes. De sportzaal voldoet echter niet meer aan de eisen van deze tijd. Er zijn te weinig kleedkamers en sanitaire voorzieningen en de entree is te krap. Hinderlijk voor de gebruikers, die elkaar nu in de weg zitten en de sportzaal niet optimaal kunnen gebruiken. In de nieuwe situatie krijgen beide zaaldelen eigen kleed- en doucheruimten met een eigen ingang. Daarbij wordt het ene zaaldeel nu specifiek ingericht voor het voortgezet onderwijs en het andere voor het basisonderwijs.

Van het gas af

Sinds 2018 werkt de gemeente aan het verduurzamen van alle sportgebouwen in de gemeente. Dat project wordt dit najaar afgerond. Zo zijn er onder andere zonnepanelen gelegd op het dak van de sportzaal aan de Essenlaan. Nu het gebouw wordt uitgebreid, doet zich de kans voor om over te stappen van gas naar all-electric. Daarmee is straks het gebouw (bijna) energieneutraal.

Wethouder Arthur Bolderdijk (vastgoed): "Het is belangrijk dat onze jeugd op een prettige manier kan sporten. Daarom is het goed dat de tekortkomingen aan de sportzaal nu worden verholpen en iedereen letterlijk meer ruimte krijgt. De verduurzaming is daarbij een kans die we niet kunnen laten liggen. Bovendien draagt deze bij aan een prettiger sportklimaat. Ik zie uit naar de oplevering zomer 2020."