Ophogen Lecksdijk in Reeuwijk met wilgentenen onderdeel van proefproject Regiodeal

Wilgentenen worden gelegd als ondergrond voor een proefvak op de Lecksdijk

Op de Lecksdijk in het Reeuwijkse Plassengebied is de weg op een innovatieve manier opgehoogd: met wilgentenen. Het werk aan de Lecksdijk maakt deel uit van een groter project wat onderdeel is van de Regiodeal Bodemdaling Groene Hart.

Op nog acht andere weggedeelten in het Groene Hart worden wegen opgeknapt. Onder ieder weggedeelte worden lichtgewicht ophoogmaterialen zoals schuimglas, EPS (piepschuim) en lavastenen toegepast. Zo ook in de gemeente Woerden.

Verzakkingen door slappe bodem

De bodem in het Groene Hart bestaat uit veengrond, ook wel ‘slappe bodem’ genoemd. Door de bodemdaling werden de afgelopen jaren wegen steeds opnieuw opgehoogd. Zonder gebruik te maken van lichtgewicht ophoogmaterialen onder de weg, zal de asfaltweg verzakken. De gemeente Woerden doet, samen met andere buurgemeenten* en het kennisinstituut Deltares onderzoek naar de werking van diverse innovatieve -lichtgewicht- ophogingsmethoden.

Negen proefvakken in het Groene Hart

Er wordt minstens drie jaar lang nauwkeurig in de gaten gehouden wat de verschillende funderingen doen. Gemeenten kunnen straks betere keuzes maken voor innovatieve ophoogtechnieken. Met als uiteindelijk resultaat minder kosten voor beheer en onderhoud in een verzorgde openbare ruimte.

* Gemeenten Alphen aan den Rijn, Bodegraven-Reeuwijk, Krimpen aan den IJssel, Krimpenerwaard, Stichtse Vecht.