Open Monumentendag 2019: ‘Plekken van Plezier!’

 logo open monumentendag

Kom van 13 t/m 15 september naar Open Monumentendag Woerden (OMDW). Dit jaar staat het weekend in het teken van ‘Plekken van Plezier!’ Hierbij ligt het accent bij de plekken waar mensen voor en mét plezier naartoe gingen en/of gaan.

Of dat nu het theater, de dierentuin, het museum, een park, een sportclub of een hotel is, het barst in onze gemeente van de monumenten van ontspanning, vermaak, plezier en vrije tijd. Het draait in dit thema om de amusementswaarde van monumenten.

Het programma
Het programma bestaat net als de afgelopen jaren uit drie dagen (gehele weekend). Traditiegetrouw starten we op vrijdag met de Klassendag. Ongeveer duizend kinderen uit de groepen 7/8 van de basisscholen brengen een bezoek aan diverse monumenten in de gemeente. In samenwerking met KUVO en Gilde Woerden wordt deze grote logistieke operatie geklaard. Op vrijdagavond geeft Jan van Es in de theaterzaal van het Klooster het vierde OMDW-college. Jan is een gerenommeerd historicus en gespecialiseerd in de geschiedenis van Woerden en omgeving. Hij heeft hierover diverse boeken uitgebracht of aan mee geschreven en is daarmee de juiste persoon om ons mee te nemen langs bijzondere gebeurtenissen uit onze rijke historie.  Voorafgaand aan het college is om 20:00 uur de officiële opening van OMWD 2019, door Tymon de Weger (wethouder erfgoed). Het OMDW-college is gratis bij te wonen op vertoon van een toegangskaart. De kaarten zijn gratis af te halen bij de receptie van het Klooster, het Stadsmuseum en het VVV Woerden (gevestigd op Emmakade 6a).

Op zaterdag openen vanaf 10.00 uur de bekende en minder bekende monumenten hun deuren weer voor het publiek. In Harmelen zijn dit jaar 4 monumenten te bezoeken, waaronder het tuinhuis ’t Spijck in de tuin van (kasteel) Huize Harmelen, het MIX-Museum en het vorig jaar opgeknapte Jaagpad. Het gemaal Teijlingens in Kamerik is geopend voor publiek. Het stoomgemaal is dankzij de inzet van vrijwilligers in goede staat en dat demonstreren ze graag. Ook kunt u daarbij een eerste blik werpen op een reconstructie van de vroegere kolenloods. In Woerden zijn ook dit jaar weer tientallen monumenten te bezoeken. Je kunt bijvoorbeeld de Petrustoren of de Molen beklimmen, het orgel van de vier kerken van de Binnenstad of het Carillon horen spelen, wandelen in de tuin van Villa Rijnoord of de expositie in het Stadsmuseum bezoeken. In de kelder van de Bistronoom wordt dit jaar een heuse OMD-bioscoop ingericht. Van 12.00 – 16.00 uur worden diverse korte films vertoond over de geschiedenis van Woerden. Het tijdsschema wordt uiterlijk een week van te voren gepubliceerd. Deze activiteit wordt mede mogelijk gemaakt door beeldmateriaal van RPL Woerden.

Dit jaar zijn op zondag het Stadsmuseum en de Joodse begraafplaats te bezoeken. Gedurende het weekend worden ook diverse activiteiten georganiseerd, waaronder het Festival van de Oude Hollandse Waterlinie. Een rondreizend festival langs alle steden van de OHWL. Kortom een vol en gevarieerd programma voor jong en oud!

Bekijk hier het volledige programma.