Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Kap rode beukenboom

 beukenboom

Langs de Singel (tussen de Mandelabrug en de voorzijde van het station) staat een grote, rode beuk.

Helaas blijkt na onderzoek dat de boom in slechte staat is. Dit levert mogelijk onveilige situaties op. Daarom gaan we de boom donderdag 12 oktober a.s. verwijderen.

Waarom wordt de boom precies gekapt?

De beuk is verzwakt en oud. De wortels bevatten reuzenzwam. Dit is een agressieve schimmelsoort. De wortels van de boom zijn hierdoor zodanig aangetast dat de boom niet stabiel is en kan omvallen. Deze situatie is helaas onomkeerbaar, de beuk kan met andere woorden niet meer herstellen.

Wat komt er voor terug?

Als de oude beukenboom is verwijderd planten we aankomende winter nog eenzelfde rode beuk terug. Een gezonde, nieuwe boom heeft meer weerstand en is beter bestand tegen de reuzenzwam. Het duurt nog wel even voordat de boom uitgroeit tot hetzelfde formaat als zijn voorganger.

Verderop aan de Singel (ter hoogte van huisnummer 22) staat een grote esdoorn die ook is aangetast door de reuzenzwam. Deze boom kappen we op dezelfde dag. Op deze plek herplanten we niet direct, omdat we de invulling van het openbaar groen in die straat in zijn geheel gaan bekijken.

Lees meer informatie over bomenbeheer en bomenkap in de gemeente Woerden.