Het wespenseizoen staat weer voor de deur

We koersen aan op een meer dan gemiddeld wespenjaar. Door de lange zomer en de zachte winter van vorig jaar, zijn veel koninginnen succesvol geweest in het vormen van een wespennest.

Deze nesten zitten meestal in krappe plekken: spouwmuren, de holtes onder dakpannen en schuurtjes. Naar verwachting zal de echte overlast al voor augustus beginnen. Is er een nest in uw huis of tuin gebouwd? Laat dit dan zo snel mogelijk behandelen door een professionele ongediertebestrijder. Het zelf aanpakken van een wespennest wordt ten zeerste afgeraden.

Voor wie zich afvraagt waar wespen eigenlijk goed voor zijn: wespen zijn heel efficiënt. Ze eten onder andere muggen, teken en vliegen en voeren die aan hun wespenlarven. Een nest van 6.000 wespen kan in een week een half miljoen vliegen en 130.000 muggen vangen. De wesp ruimt bijna alle insecten op die het voedsel dat mensen verbouwen in gevaar brengen. Dat zorgt ervoor dat oogsten gered kunnen worden en dat er minder bestrijdingsmiddelen nodig zijn. De sluipwesp wordt in Nederlandse kassen al regelmatig gebruik als natuurlijk ongediertebestrijder, maar ook de 'gewone' wesp is nuttig tegen insecten. Daarnaast zijn er soorten wespen die – net als bijen – helpen bij de bestuiving van planten. Ook helpen wespen bij het opruimen van veel ander afval in de natuur.
Eigenlijk dus een heel nuttig dier, waarvan u enige afstand moet houden.

De gemeente bestrijdt geen wespennesten. Alleen in uitzonderingsgevallen zoals bij speelplaatsen, gemeentelijke schoolpleinen of winkelcentra doen we dat wel. Het melden hiervan kan via www.woerden.nl/melding-doen.