Herdenking Jom Hasjoa in Woerden

burgemeester legt bloemen bij het Joods monument

Jom Hasjoa, de jaarlijkse Joodse gedenkdag voor de slachtoffers van de naziterreur, wordt normaal in Woerden herdacht met een plechtigheid bij het Joodse monument aan de Prins Bernhardlaan.

De beperkingen als gevolg van de corona-pandemie zorgen er echter ook dit jaar voor dat een openbare herdenking niet mogelijk is. Net als in 2020 hebben de Stichting 4 en 5 mei Woerden en het gemeentebestuur van Woerden besloten om de herdenking kleinschalig en zonder publiek te laten plaatsvinden. Ook het tijdstip van de plechtigheid wordt niet bekendgemaakt. De herdenking wordt echter wel gefilmd en is op een later moment te zien via de website van de stichting (www.4en5meiwoerden.nl). Op deze manier kan iedereen de herdenking op een eigen moment meebeleven.

Bewoners van de directe omgeving van het monument zullen wellicht de opnamen van de herdenking zien. Ook aan hen het verzoek binnen te blijven en niet te komen kijken. Uiteraard staat het u vrij om op een (ander) moment naar het monument te komen om te herdenken.

In het verleden werd na de herdenkingen een lezing in de Opstandingskerk gehouden. Ondanks de pandemie willen de organisatoren die traditie voortzetten. Rabbijn Marianne van Praag van de liberaal-joodse gemeente in Den Haag verzorgt op uitnodiging van de werkgroep Kerk en Israël Woerden met als onderwerp  “de weg uit de ballingschap die ons brengt naar de Messiaanse tijd.” Ook deze lezing is op een later moment online via www.4en5meiwoerden.nl te volgen.

Foto: Jom Hasjoa 2018