Coronanieuws > persconferentie: verlenging lockdown

 alleen samen krijgen we corona onder controle

We blijven in ieder geval tot en met 9 februari in Lockdown. Dat is nodig om het aantal coronabesmettingen verder te laten dalen.

  • Blijf thuis
  • Werk thuis
  • Beperk bezoek

Minister-president Mark Rutte en minister Hugo de Jonge spraken over de noodzaak om de lockdown te verlengen met tenminste 3 weken. De besmettingscijfers dalen nog niet snel genoeg. Maar ook de ontwikkelingen rond de Britse variant baart de overheid zorgen. Deze variant lijkt vele malen besmettelijker. Het zou mogelijk kunnen zijn dat kinderen een rol spelen in de verspreiding van het virus. Dit wordt verder onderzocht.

De uitkomst van dit onderzoek is belangrijk bij de afweging of basisscholen en kinderopvang wellicht een week eerder, eind januari, al open kunnen. De 1,5 meter afstand tussen leerlingen zal voortaan ook voor de middelbare scholen gelden.

Aan het OMT is gevraagd met spoed advies uit te brengen over het instellen van een avondklok. Een avondklok voorkomt groepsvorming onder jongeren en zet een rem op thuisbezoek. Afhankelijk van het advies en de ontwikkelingen van de besmettingscijfers kan deze maatregel later aanvullend worden genomen.

Voor ondernemingen die veel last ondervinden van de lockdown kondigde de premier nieuwe aanvullende maatregelen af. Dankzij de steunmaatregelen waren er vorig jaar minder faillissementen dan normaal.

Wanneer je in quarantaine moet, hou je daar dan ook aan. Vraag hulp bij problemen die zich voordoen. De hulp is er, bijvoorbeeld bij het Rode Kruis, gaf minister de Jonge aan.

De premier tenslotte noemde het asociaal wanneer je nu nog het vliegtuig pakt om op vakantie te gaan: reis alleen naar het buitenland wanneer dit strikt noodzakelijk is. En hou je daarna aan de quarantaine regels. Maak zeker tot en met maart geen vakantieplannen in het buitenland.