Liveblog coronavirus in Woerden

Op deze pagina leest u de actuele ontwikkelingen rond het coronavirus in Woerden. Bekijk voor meer informatie onderstaande pagina's van de gemeente en partners:

Update 4 april, 16.40 uur

Vanaf 4 april verschijnt de liveblog 4x per week: op maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag. Mocht de actualiteit daar aanleiding toe geven, dan kunnen er tussentijds berichten geplaatst worden.

 

 

Mooi weer, en toch thuisblijven!

Thuisblijven is makkelijker bij slecht weer. Nu de zon dit weekend volop schijnt lonkt de natuur…. Het wordt ons niet makkelijk gemaakt. Toch drukken we u op het hart: blijf thuis! Als u het niet voor uw eigen gezondheid doet, doe het dan voor de gezondheid van de ander #AlleenSamen kunnen we het coronavirus zo goed mogelijk tegenhouden.


Gratis ‘Corona check app’
Twijfelt u of die droge hoest, neusverkoudheid of keelpijn waarmee u rondloopt misschien duidt op besmetting met het coronavirus? Sinds kort kunt u dit digitaal laten checken in de nieuwe, gratis OLVG Corona check app voor iedereen die in de provincie Utrecht woont. In deze app vult u dagelijks uw gezondheidsgegevens in. Een zorgverlener bekijkt uw gegevens en geeft advies. Als u naar aanleiding van de corona check advies krijgt om medische hulp in te schakelen dan verwijst het UMC Utrecht u naar een zorgverlener in uw eigen regio. Aanmelden voor de OLVG corona check kan via www.umcutrecht.nl/coronacheck.

Het UMC Utrecht werkt voor de corona check samen met ziekenhuizen in heel Nederland en met de GGD en huisartsenorganisaties in de regio Utrecht. Zorgverleners van deze ziekenhuizen kunnen met de corona check de gezondheid van grote groepen mensen op afstand volgen. Hiermee verwachten zij beter in te kunnen spelen op de zorgbehoefte in onze regio. Met uw hulp kan ook UMC Utrecht zich dus beter voorbereiden op de ontwikkelingen rondom het coronavirus.

 

Centrale huisartslocaties voor mogelijke coronapatiënten

Patiënten uit Woerden, Kamerik en Zegveld die mogelijk besmet zijn met het coronavirus worden gezien op één locatie: Medisch Centrum Molenvliet (MCM). Hier wordt alleen op afspraak gewerkt!  

Heeft u gezondheidsklachten? Neemt dan altijd eerst contact op met uw eigen huisartsenpraktijk. U krijgt een afspraak bij het Medisch Centrum Molenvliet als de assistente van uw eigen huisarts een consult noodzakelijk acht en er een mogelijkheid bestaat dat de patiënt besmet is met het Coronavirus.

 

Huisartsenpraktijk Harmelen (Kerkweg) heeft de praktijk opgesplitst in twee delen, waarbij twee spreekkamers zijn aangepast voor ontvangst van luchtwegpatiënten. Deze zijn afgesloten van de andere patiënten. Hierdoor zijn er twee patiëntenstromen. De patiënten met luchtwegklachten of koorts worden op een apart ochtend- en middagspreekuur gezien in deze spreekkamers.

 

Tips voor ouders op Ouderplatform
Voor iedereen is het een zoektocht naar nieuwe mogelijkheden om thuisonderwijs en zorg voor de kinderen goed in te vullen. Het is ook een spannende tijd voor onze kinderen, want wat mag je nog wel en hoe vul je een dag in die anders gevuld was met allerlei activiteiten? Op het ouderplatform zijn tips verzameld om ouders hierbij te ondersteunen.  

 

Gemeente leeft mee met getroffenen

Eenmaal per week melden we hoeveel mensen uit onze gemeente zijn overleden aan het  coronavirus. Vandaag melden we u daarom dat sinds de uitbraak 4 inwoners uit de gemeente Woerden zijn overleden aan het virus. Dit heeft de GGD ons gemeld. Het gaat om mensen waarvan we zeker weten dat zij het coronavirus hadden. Voor actuele dagelijkse cijfers verwijzen wij u naar de website van het RIVM.

Zoals eerder in dit liveblog is gemeld, deelt de GGD het aantal besmettingen in de regio niet meer. Sinds het aangepaste testbeleid zijn deze getallen namelijk geen goede graadmeter voor het totale aantal besmettingen. Duidelijk is wel dat het aantal besmettingen oploopt, ook in Woerden.

Burgemeester Victor Molkenboer zoekt contact met alle inwoners die positief getest zijn als zij daar toestemming voor hebben gegeven. Gelukkig worden de meeste mensen weer beter. Maar ook in onze gemeente overlijden er helaas mensen aan de gevolgen van het coronavirus. Dat is zeer ingrijpend voor alle betrokkenen. Wanneer de burgemeester hiervan bericht krijgt en de verwanten dit op prijs stellen, is er ook dan weer contact. Wij leven mee met allen die direct of indirect getroffen zijn.

 

Zet vanavond om 21.00 uur een kaars voor uw raam

Via social media worden verschillende oproepen verspreid om ’s avonds een kaars voor uw raam te zetten om te laten zien dat u meeleeft met de mensen die zijn overleden aan het coronavirus en hun nabestaanden. We kennen allemaal de verhalen van familieleden die geen afscheid kunnen nemen van hun geliefden. Door een kaars voor uw raam te zetten, laat u zien dat het u aan het hart gaat.  Een mooi teken van troost.

Let op! Doe het wel voorzichtig, let op brandveiligheid!

 

Schrik niet van de sirene maandag om 12.00 uur

A.s. maandag is de eerste maandag van de maand. Het tijdstip waarop om 12.00 uur alle sirenes in Nederland worden getest. Schrik dus niet als de sirene om 12.00 uur af gaat. Dit is de gewone maandelijkse test.

 

Voor alle algemene vragen over het coronavirus en de maatregelen: www.rijksoverheid.nl. 

Publiekstelefoon: 0800-1351