U bent hier

Funderingsloket

Het funderingsloket van de gemeente geeft u informatie en advies. Dat helpt u bij de eerste stappen van het onderzoek naar funderingsproblemen. Op deze pagina vindt u antwoord op de meest gestelde vragen.

Grote delen van gemeente Woerden bestaan uit slappe klei of veen. Op deze bodem kan alleen gebouwd worden door het gebruik van een fundering (de ondergrond waar een gebouw op steunt). Het is belangrijk om te weten wat voor soort fundering er onder uw woning of bedrijfspand aanwezig is. Een fundering die in een slechte staat is, kan namelijk na een tijd de woning niet meer ondersteunen. En dat kan voor grote schade zorgen. Scheve vloeren, scheuren in de muren en plafonds, ongelijkmatige zakkingen van de woning zijn voorbeelden van problemen die ontstaan door funderingsschade. Als woningeigenaar bent u zelf verantwoordelijk voor de situatie van uw fundering en het onderhoud ervan.

Er is steeds meer aandacht voor funderingsschade. Het Kennis Centrum Aanpak Funderingen (KCAF) maakt een overzicht van alle meldingen uit het hele land en doet hier onderzoek naar.

Vanaf 1 januari 2022 werken 4 gemeentes in het Groene Hart samen door gebruik te maken van één regionaal funderingsloket. Het gaat om Oudewater, Woerden, Alphen aan den Rijn en Gouda. Alle inwoners van deze gemeentes kunnen gebruik maken van dit funderingsloket. Zij kunnen vragen stellen en een melding maken van (het vermoeden van) funderingsschade.

Het regionale funderingsloket Groene Hart verzamelt en analyseert de meldingen om zo beter inzicht te krijgen en te adviseren aan de inwoners van het Groene Hart.