Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Vluchtheuvels Dorpsstraat

 Dorpsstraat Harmelen

De vluchtheuvels in de Harmelense Dorpsstraat zullen binnenkort beter zichtbaar zijn.

De gemeente treft diverse maatregelen om ervoor te zorgen dat automobilisten de vluchtheuvels niet meer over het hoofd zien. Zo komt er opvallende, inleidende markering voor en bij de vluchtheuvels en komen er borden met pijlen die voor nog meer zichtbaarheid zorgen. Afgelopen maanden waren er in de Dorpsstraat meerdere automobilisten en vrachtwagenchauffeurs die tegen de vluchtheuvels aan reden. Door de vluchtheuvels opvallender en beter herkenbaar te maken, vooral ook in het donker, moet de verkeersveiligheid verbeteren.

Vorig jaar zomer werd tijdens een schouw met onder andere Veilig Verkeer Nederland afdeling Harmelen geconcludeerd dat de zichtbaarheid van de vluchtheuvels te wensen overliet. Het leek toen vooral te gaan om vrachtwagenchauffeurs die moesten wennen aan het nieuwe, smallere wegprofiel na de reconstructie van de Dorpsstraat. Er zijn daarop enkele beperkte aanpassingen gedaan. De afgelopen tijd bleek echter dat ook diverse personenauto’s moeite hadden met de vluchtheuvels en hiermee in botsing kwamen. Reden voor het CDA om via raadsvragen aandacht te vragen voor verbetering van de zichtbaarheid.

Om welke aanpassingen gaat het?

De gemeente gaat alle vijf de vluchtheuvels in de Dorpsstraat, tussen Acacialaan en Spruit en Bosch, aanpakken. Zo krijgen de vluchtheuvels een witte rand en ook komt er een inleidende witte markering op het wegdek. Verder worden er zogenaamde kattenogen aangebracht, die in het donker de koplampen van autoverkeer weerkaatsen. Ook worden de huidige zwart-witte palen vervangen door bredere palen met gele reflectiestickers. Dit vergroot eveneens de zichtbaarheid.