Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Uitreiking draaginsigne

Groepsfoto onderscheiden veteranen

Uitreiking draaginsigne Nobelprijs VN Militairen.

In 1988 is aan de dertien VN-vredesmachten die in de periode van 1948 tot 1988 een vredesoperatie uitvoerden, de Nobelprijs voor de Vrede toegekend. Al eerder in 2016 is door minister Hennis-Plasschaert een aantal insignes uitgereikt. Op woensdag 15 februari ontvingen (oud) militairen die hierbij betrokken waren en momenteel in de gemeente Woerden wonen tijdens een speciale bijeenkomst in het Kasteel hun draaginsigne.

Tot 1988 heeft Nederland deelgenomen aan acht van die VN-vredesmissies. Als erkenning voor de ruim 9.000 Nederlandse veteranen van die acht vredesmachten heeft minister Hennis-Plasschaert van Defensie besloten een draaginsigne ‘Nobelprijs VN militairen’ in te stellen. Het draaginsigne wordt toegekend aan militairen die tussen 1948 en 1988 gedurende tenminste 30 dagen aaneengesloten door het Nederlandse ministerie van Defensie zijn ingezet ten behoeve van vredesafdwingende of vredeshandhavende taken van de Verenigde Naties en die daarbij in alle opzichten een goede plichtsbetrachting heeft betoond.

Het leek burgemeester Molkenboer gepast om deze onderscheidingen centraal uit te reiken aan inwoners van de gemeente die daarvoor in aanmerking komen. Generaal Majoor der mariniers R.G. Oppelaar, directeur Operaties Defensie spelde de insignes op. Naast burgemeester Molkenboer was ook het bestuur van de Stichting Veteranen Lopikwaard aanwezig.