Aanpak en maatregelen

Waar kan ik terecht voor informatie of vragen?

 • Bij vragen over het coronavirus bekijkt u de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Hier vindt u o.a. de veelgestelde vragen en antwoorden.
 • Vanaf 1 juni kan iedereen met klachten zich laten testen op het coronavirus. Voor een afspraak belt u met 0800-1202 (alleen voor mensen vanaf 12 jaar). Houd uw burgerservicenummer (BSN) bij de hand. Meer informatie over testen vindt u op de website van de Rijksoverheid. Heeft u vragen over het coronavirus? Bel naar het landelijk nummer: 0800 - 1351 (tussen 08:00 en 22:00 uur). Vanuit het buitenland is het nummer te bereiken op +312 0205 1351.
 • De GGD Utrecht is bereikbaar via 030 - 630 54 00 (maandag t/m zondag tussen 8.30 - 17.00 uur) voor publiek met vragen over het coronavirus. U kunt ook de liveblog van de GGD in de gaten houden.
 • Wilt u weten welke maatregelen er gelden voor het dagelijks leven, bijvoorbeeld voor bezoek, uitvaarten, huwelijken of reizen? Bekijk dan de veelgestelde vragen op de website van de Rijksoverheid

Wat kan ik doen om verspreiding te voorkomen?

 • Heeft u milde klachten? Blijf thuis en laat u testen
 • Houd 1,5 meter afstand
 • Blijf weg van drukke plekken
 • Werk zoveel mogelijk thuis
 • Schud geen handen
 • Was uw handen zorgvuldig en regelmatig
 • Gebruik papieren zakdoekjes en gooi ze na gebruik onmiddellijk weg
 • Hoest of nies in uw elleboog
 • Draag een mondkapje in het openbaar vervoer en in publiek toegankelijke binnenruimtes en overdekte gebieden (zoals winkels, musea, gemeentehuizen, stations)

Wat moet ik doen als ik klachten heb?

 • Heeft u verkoudheidsklachten, zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest of verhoging tot 38 graden Celsius? En/of heeft u plotseling verlies van reuk en smaak? Blijf thuis. Ziek uit. Ga niet naar buiten. Ook niet om boodschappen te doen of de hond uit te laten. Dat moet u aan iemand anders vragen en 1,5 meter afstand bewaren. En laat u testen. Ook als u milde klachten heeft.
 • Heeft 1 of meerdere personen in het huishouden ernstige klachten zoals koorts en/of benauwdheid, dan moet het hele huishouden thuisblijven. Dit geldt dus ook voor huisgenoten die zelf geen klachten hebben: zij mogen alleen naar buiten om even boodschappen te doen. Het hele gezin moet in quarantaine blijven totdat iedereen 24 uur klachtenvrij is. 
 • Bent u ernstig ziek, neem dan direct telefonisch contact op met uw huisarts of huisartsenpost. Bel in een levensbedreigende situatie 112.
 • Mensen in cruciale beroepsgroepen en vitale processen zijn hiervan uitgezonderd; zij blijven alleen thuis als zij zelf klachten met koorts en/of benauwdheid hebben (overleg zo nodig met uw werkgever).

Als u zich beter voelt en 24 uur lang geen gezondheidsklachten hebt gehad, bent u genezen. Dan kunt u anderen niet meer besmetten.

 

Meer informatie vindt u op de website van het RIVM.

Testen op corona: nu ook in Woerden

U kunt zich binnenkort op het coronavirus laten testen in Woerden. Vanaf 10 augustus 2020 is er op de parkeerplaats achter het gemeentehuis aan De Bleek een overdekte teststraat. Hier kunnen alle inwoners van Utrecht-West met klachten als koorts, hoesten, verkoudheid, keelpijn, niezen en kortademigheid zich gemakkelijk laten testen. Testen is belangrijk om corona samen onder controle te houden.

 

Hoe maak ik een afspraak voor een test?

 • Bel voor een afspraak met GGD regio Utrecht (030) 630 54 00 (dagelijks bereikbaar van 8.30 - 17.00 uur). Of bel het landelijke nummer 0800-1202 (dagelijks bereikbaar van 08.00 en 20.00 uur).
 • Houd uw burgerservicenummer (BSN) bij de hand voor het maken van een afspraak. 
 • Blijf thuis totdat u naar de testafspraak gaat.

 

Hoe werkt de teststraat?

Van de GGD hoort u op welk tijdstip u welkom bent. Dit kan tussen 09.00-17.00 uur, indien nodig tot 21.00 uur. Hebt u een auto? Dan rijdt u met uw auto naar binnen. De GGD neemt de test door het open raam af en daarna rijdt u de testlocatie weer uit. Bent u lopend of op de fiets? Ook dan kunt u zich laten testen in Woerden. De medewerkers van de GGD wijzen u de weg. Mocht het nodig zijn wordt er een verkeersregelaar ingezet.

 

Bekijk de PDF iconroute van de coronateststraat in Woerden. Op borden langs de weg wordt deze route ook aangegeven.

 

Bekijk voor meer informatie over testen de website van GGD regio Utrecht of de website van de Rijksoverheid.

Tijdelijke wet maatregelen COVID-19

De overheid heeft een reeks maatregelen genomen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Overtreding van de maatregelen is strafbaar. De Tijdelijke wet maatregelen COVID-19 is per 1 december ingegaan om de maatregelen te kunnen handhaven. Lees de Tijdelijke wet maatregelen COVID-19

 

Handhaving binnen gemeente Woerden

De gemeente vertrouwt erop dat iedereen de maatregelen en aanwijzingen opvolgt. Dit is in het belang van de gezondheid van ons allemaal. Gemeentelijke toezichthouders handhaven deze maatregelen. Eerst door middel van een gesprek met de overtreder of degene die aanstalten maakt een overtreding te begaan. Als dat niet werkt, neemt de overheid maatregelen.

Afsluiting De Meije voor motoren

In overleg met de gemeenten Bodegraven-Reeuwijk en Nieuwkoop is De Meije de komende periode in de weekenden én op feestdagen afgesloten voor motorrijders. De afsluiting geldt in de weekenden van zaterdagochtend 09.00 uur tot zondagavond 20.00 uur. Bij mooi weer leiden verkeersregelaars het verkeer in goede banen.