Woonruimte

De gemeente biedt Oekraïense vluchtelingen op centrale plekken voor langere periode woonruimte aan. Er zijn ook opvangadressen bij particulieren.

Particuliere opvang

Gastgezinnen

Natuurlijk mag u zelf vluchtelingen opvangen. Maar denk goed na over wat dit allemaal met zich meebrengt qua privacy, zorgen en financiën. 

Wanneer opvang bij u thuis te moeilijk wordt, of dreigt te worden, laat ons dat dan weten. Zolang onze opvangplaatsen nog niet bezet zijn, kunnen wij voorrang geven aan vluchtelingen uit Oekraïne die nu bij gastgezinnen in onze gemeente verblijven. U kunt hiervoor ook mailen naar oekraine@woerden.nl.

Let op: onze gemeentelijke opvanglocaties zitten vol. De kans bestaat dan dat wij u moeten doorverwijzen naar Veiligheidsregio Utrecht (VRU).

Veelgestelde vragen

Kan ik een vergoeding krijgen als ik Oekraïense vluchtelingen particuliere woonruimte aanbied?

Nee. Gastgezinnen worden niet financieel gecompenseerd door de gemeente of de rijksoverheid voor de opvang van vluchtelingen. Vluchtelingen die gebruik maken van particuliere woonruimte krijgen een financiële toelage (wooncomponent). Wij adviseren u om afspraken te maken met de vluchteling over het bijdragen aan de kosten voor het verblijf in uw woning.

Ik kan de vluchtelingen niet langer opvangen. Wat moet ik doen?

Als u besluit om te stoppen meldt u dit bij de gemeente door een e-mail te sturen naar oekraine@woerden.nl. De gemeente gaat op zoek naar een vervangende woonruimte.

Let op: onze gemeentelijke opvanglocaties zitten vol. De kans bestaat dan dat wij u moeten doorverwijzen naar Veiligheidsregio Utrecht (VRU).

Voor praktische ondersteuning gaat u naar Vluchtelingen Steunpunt Groene Hart.