Hulp voor vluchtelingen

Hier vindt u hoe u kan helpen met vrijwilligerswerk en het doneren van geld, kleding en goederen. Vluchtelingen vinden hier belangrijke telefoonnummers en informatie over het verkrijgen van voedsel, spullen en vervoer. En informatie over landelijke hulporganisaties.

Belangrijke telefoonnummers

  • Spoedeisende hulp: 112
  • Geen spoed, maar wel politie nodig? Bel dan 0900-8844
  • Politie Woerden: 0900-8844
  • Geen spoed, maar wel brandweer nodig? Bel dan 0900-0904
  • Brandweer Woerden: 088-8782300
  • Gemeente Woerden: 14-0348
  • Vluchtelingen Steunpunt Groene Hart: 0348-424986
  • Dieren in acute nood of gewonde dieren: 144 

 

Voedsel, kleding en overige spullen

Heeft u een te kort aan eten en drinken of kleding? Of heeft u spullen nodig? Bijvoorbeeld een fiets of schoolspullen. Meld u bij Hart voor Woerden.
 

Vervoer

Openbaar vervoer

Oekraïense vluchtelingen reizen gratis met al het openbaar vervoer in Nederland. Dit kan op vertoon van hun Oekraïense paspoort of ID-kaart. Gratis reizen is bedoeld voor het inreizen en hereniging met familieleden. Dit wijzigt zodra vluchtelingen zijn ingeschreven bij een gemeente en de beschikking hebben over een dagvergoeding.

Lokaal vervoer

Voor vragen over lokaal vervoer gaat u naar Woerden voor elkaar.
 

Vrijwilligersactiviteiten

Hart voor Woerden coördineert binnen de gemeente de vrijwilligersactiviteiten voor particulieren en bedrijven rond de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Op Woerden voor elkaar vindt u informatie over inzamelingsacties, vraag en aanbod van vrijwilligerswerk en meer. Start u zelf een lokale hulpactie op? Meld dit bij Hart voor Woerden.
 

Vluchteling Steunpunt Groene Hart

Vluchtelingen Steunpunt Groene Hart helpt Oekraïense vluchtelingen en de gastgezinnen bij het regelen van de praktische zaken rond hun verblijf in Woerden. Denk daarbij aan het invullen van formulieren en inrichten van een nieuwe woonruimte.
 

Hulp bij administratie

Problemen met het invullen van uw administratie? Kwadraad helpt u met het invullen van uw formulieren. Kom langs tijdens de open spreekuren:

  • Dinsdag 14.00 - 16.00 uur
  • Donderdag 9.30 - 11.30 uur

Bezoekadres Kwadraad: Derkinderenstraat 32, Woerden
Telefoonnummer: 088-9004000
 

Geld doneren

Rode Kruis

Het Rode Kruis houdt een inzamelingsactie voor directe hulp aan mensen in Oekraïne. U kunt geld doneren aan Giro 5125.

Giro 555

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro 555. U kunt geld doneren aan Giro 555.

UNHCR

De VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR helpt in Oekraïne en in omliggende buurlanden door ter plekke noodhulp te bieden. U kunt geld doneren aan UNHCR.
 

Landelijke hulporganisatie (info in het Oekraïens, Russisch, Engels)

Het Rode Kruis

Oekraïense vluchtelingen kunnen informatie vinden op de website van het Rode Kruis. De informatie is beschikbaar in het Oekraïens en in het Russisch. Mensen die vragen hebben in het Nederlands kunnen bellen met 070-4455888. Dit telefoonnummer is voor zowel hulpvragers als hulpaanbieders.

RefugeeHelp

RefugeeHelp is een online startpunt voor Oekraïense vluchtelingen in Nederland. Op de website staat informatie in het Engels, Oekraïens en Russisch. U kunt ook bellen naar de hulplijn +31 (0)20-3007000.
 

Tolk nodig?

Meld u bij de gemeente Woerden via oekraine@woerden.nl of bel naar 14-0348. De gemeente beantwoordt uw vraag zo snel mogelijk.