Steeds meer gemeentelijke gebouwen in Woerden duurzaam

Gemeente Woerden is volop bezig met het verduurzamen van haar gebouwen. Na de gemeentelijke sporthallen en gymzalen is nu ook de brandweerkazerne aan de Boerendijk verduurzaamd.

Het gebouw is gasloos en is van energielabel C naar A++++ gegaan. De gemeente gaat nu aan de slag met het verduurzamen van haar andere gebouwen. Het streven is dat in 2030 alle gebouwen van de gemeente CO2-neutraal zijn. 

De brandweerkazerne is flink onder handen genomen. Zo kwam er extra dakisolatie en nieuwe dakbedekking, maar ook 292 zonnepanelen en een mossedum dak. De gasinstallaties zijn omgebouwd naar all-electric en de verlichting is vervangen door LED-armaturen. Dit alles zorgt voor een besparing van 80% in het energieverbruik. Ook is er 88% minder CO2-uitstoot. Dat is zo’n 44.000 kg/jaar. 

Verduurzamen loont

Wethouder Roy Luca: “Aan de brandweerkazerne is te zien dat het loont om bestaande gebouwen te verduurzamen. Dat is beter voor het milieu, maar op termijn ook voor de portemonnee. Ik ben heel blij met het resultaat. Het is belangrijk dat wij als gemeente het goede voorbeeld geven. Daarom gaan we dit jaar en volgend jaar weer nieuwe stappen zetten om ook onze andere gebouwen CO2-neutraal te maken.”

Meer gebouwen volgen

In 2024 en 2025 verduurzaamt de gemeente de werktuigenberging Cromwijck, scouting de Jeugdhof in Harmelen, dorpshuis Harmelen, aula het Spijck in Harmelen, aula Meeuwenlaan, schoolwoningen Oeralstraat en wijkcentrum Molenvliet. Bij een deel van deze gebouwen pakt de gemeente de verduurzaming op bij het groot onderhoud. Daarnaast krijgen een paar gebouwen in 2024 LED-verlichting. Het gaat om sportzaal De Regenboog, gymzaal brede school Schilderskwartier en mogelijk bibliotheek De Beuk. Het Klooster krijgt in 2024 nieuwe dakbedekking en dakisolatie van het platte dak. 

Risico: netcongestie

Het stroomnet zit zo vol dat er niet onbeperkt nieuwe aansluitingen mogelijk zijn. Dit zou de verduurzaming in de weg kunnen zitten. De gemeente zoekt nog naar een oplossing hiervoor. Denk bijvoorbeeld aan batterijopslag om het piekverbruik van gebouwen op te vangen.