Defensie-eiland wordt een echt eiland door komst Centraalbrug

De bouw van de Centraalbrug gaat van start! De brug komt naast het kasteel te liggen, op de plek van de bestaande dam. De brug vormt hiermee de hoofdentree van het Defensie-eiland en is het slotstuk van het eiland.

Het eiland is met de komst van de brug nu eindelijk écht een eiland. De gemeenteraad gaat akkoord met de extra kosten voor de aansluiting van de brug op de centrumring.

De brug wordt gebouwd in opdracht van de ontwikkelaar van het Defensie-eiland: De Wasserij CV. Door de komst van de brug is het Defensie-eiland (bijna) helemaal af en kunnen er weer bootjes van en naar de Prins Hendrikkade varen. De brug krijgt een uitstraling die past bij haar historische omgeving en komt iets verder van de toren te liggen. Hierdoor ontstaat ruimte voor de kasteelgracht.

Goede en veilige aansluiting centrumring

Om de brug te kunnen bouwen en het eiland bereikbaar te houden wordt de bestaande dam tijdelijk verbreed. Daarna wordt er gestart met het afgraven van de dam en de aanleg van de nieuwe brug.  Om de brug goed te laten aansluiten op de centrumring verlengt de gemeente de bestaande  kademuren tegenover het kasteel tot de Prins Hendrikkade. Ook komt er een verhoogd verkeersplateau en wordt er een fietsstraat aangelegd. Zo verbeteren we niet alleen de doorstroming van het water, maar vergroot de gemeente ook de fietsveiligheid in het centrum van Woerden.

Wethouder De Regt: “De hoofdtoegang tot het Defensie-eiland krijgt een prachtige uitstraling, passend bij de historie van Woerden én bij het karakter van een moderne bijzondere woonwijk. Om met elkaar trots op te zijn!”

Extra stuk gracht

Tegelijkertijd met de bouw van de Centraalbrug, laat Stichting het Kasteel van Woerden een stuk gracht rondom de toren uitgraven. De gracht wordt daarmee verlengd tot aan het elektriciteitshuisje achter het kasteel. Als de brug en kademuren klaar zijn, wordt ook de zandvlakte naast Gare Pompidou aangepakt. De zandvlakte maakt plek voor groen. Dat gaat de Wasserij CV doen, de ontwikkelaar van het Defensie-eiland.

Informatieavond

De gemeente geeft op 28 september uitleg aan geïnteresseerden op de plek van de nieuwe brug. Omwonenden en belanghebbenden krijgen hiervoor een uitnodiging. Andere geïnteresseerden zijn natuurlijk ook altijd welkom. Hierover wordt later geïnformeerd.

Planning

De voorbereidende werkzaamheden gaan in het vierde kwartaal van 2023 van start. De verwachting is dat de werkzaamheden voor de zomer 2024 zijn afgerond.