Veelgestelde vragen over aardgasvrij verwarmen

Kunnen we niet beter wachten op alternatieven, zoals waterstof?

Er zijn warmtebronnen die nog niet beschikbaar of betaalbaar zijn, maar dat misschien wel worden. Denk aan waterstof en biogas. Waterstof produceren kost veel energie. We weten nog niet of waterstof een goede oplossing gaat worden om gebouwen te verwarmen. Daarom hebben we nu vooral aandacht voor goede isolatie. Want welk alternatief er ook komt, met isolatie is je verbruik lager. En dat scheelt in je kosten. We kiezen er in Woerden wel voor om de gasleidingen te laten liggen, dan kunnen we makkelijker opnieuw gebruiken voor nieuwe alternatieven.

Komt er in Woerden een warmtenet?

Dat is nog niet bekend. Een warmtenet kan energie gebruiken die er al is, bijvoorbeeld uit warmtebronnen zoals de rioolwaterzuivering, de dakpannenfabriek en het datacentrum. Dat is aantrekkelijk, want dan hoeven we minder elektriciteit op te wekken. Maar we weten nog niet of een warmtenet beter is dan andere opties. Dat gaan we onderzoeken. Een warmtenet komt er alleen als genoeg inwoners en organisaties mee willen doen. We weten al wel dat er niet genoeg warmtebronnen zijn om overal warmtenetten aan te leggen. De meeste woningen in Woerden zullen straks een individuele oplossing zoals een warmtepomp nodig hebben. 

Als er een warmtenet komt in mijn buurt, moet ik dan verplicht mee doen?

Nee. Het is niet verplicht om mee te doen als er een warmtenet komt. Uiteindelijk moeten alle huizen wel zonder aardgas verwarmd worden. Als dat in uw buurt met een warmtenet kan en u doet niet mee, dan zult u dus wel een eigen oplossing moeten regelen. De gemeente zal u ruim op tijd informeren als er een warmtenet komt. Zo heeft u genoeg tijd om alle opties te overwegen.